Een bezoeker bij het Nationaal Monument Slavernijverleden tijdens de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in 2017
NOS NieuwsAangepast

Keti Kotilezing gaat niet door na onrust over spreker

De jaarlijkse Keti Koti-lezing, voorafgaand aan de viering van de afschaffing van de slavernij, gaat niet door, omdat er onrust is ontstaan over spreker Sandew Hira. De historicus onderhoudt volgens de Surinaamse website Waterkant banden met de Surinaamse president Bouterse.

Volgens stadszender AT5 heeft directeur Vyent van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) de keuze voor Hira eerder nog verdedigd op de Surinaamse radiozender Radio Tamara. Hij zei toen dat er onderscheid moest worden gemaakt tussen het werk van Hira over de dekolonisatie en zijn politieke betrokkenheid bij Suriname.

Maar in een persbericht van het NiNsee staat nu dat in overleg met het Scheepvaartmuseum, waar de lezing op 29 juni zou worden gehouden, alsnog is besloten de lezing af te blazen.

Sandew Hira

"Het NiNsee heeft de ambitie om met eenieder die een positieve bijdrage levert aan haar missie samen te werken. Nu de uitvoering van deze ambitie heeft geleid tot een escalatie tussen voor- en tegenstanders, kan het NiNsee niet anders dan een pas op de plaats maken", schrijft het instituut.

Intimidatiecampagne

Hira zegt in een reactie op de website van Waterkant dat extremisten in de Surinaamse gemeenschap een intimidatiecampagne hebben opgezet om te voorkomen dat hij de lezing zou geven. "Het Scheepvaartmuseum is onder grote druk gezet om de zaal op te zeggen en het NiNsee is daardoor de locatie kwijtgeraakt."

Een woordvoerder van het Scheepvaarmuseum ontkent dat het museum onder druk is gezet of dat de zaal niet langer beschikbaar was. "We hebben wel gesignaleerd dat er onrust was en dat hebben we aangekaart bij het NiNsee. Vervolgens heeft het NiNsee besloten de lezing niet te laten doorgaan."

Op de website doet Hira een oproep aan de Surinaamse gemeenschap in Nederland om als protest "tegen de aantasting van de vrijheid van meningsuiting" alsnog een bijeenkomst te organiseren waar hij de Keti Koti-lezing kan houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl