Oekraïne wint WK voor spelers tot 20 jaar na comeback tegen Zuid-Korea

Oekraïne onder 20 schrijft geschiedenis met eerste wereldtitel

Oekraïne is winnaar geworden van het WK voor spelers tot 20 jaar. Mede dankzij Vladyslav Supriaha werd in de finale tegen Zuid-Korea een achterstand omgebogen in een overwinning (3-1).

Twee keer kreeg de 19-jarige spits van Dynamo Kiev de bal met wat geluk voor de voeten, maar voor het doel toonde hij zich een koele afmaker. Met zijn goals voor en iets na de rust werkte hij de snel opgelopen achterstand hoogstpersoonlijk weg.

Vladyslav Supriaha juicht na zijn gelijkmaker in de finale tegen Zuid-Korea

Al na een minuut werd het duel namelijk stilgelegd door de VAR, die de scheidsrechter naar de kant riep om een overtreding op de rand van het strafschopgebied te bekijken. Lee Kang-in schoof de toegekende penalty binnen. De Zuid-Koreaan (18) van Valencia wordt in de wandelgangen met zowel Ajax als PSV in verband gebracht.

Gevaarlijk

Zuid-Korea was nog wel een paar keer gevaarlijk, maar het was Heorhii Tsitaishvili die het duel vlak voor tijd besliste.

Oekraïne had het toernooi als zelfstandige voetbalnatie nog nooit eerder op zijn naam geschreven, wel werd onder de vlag van de Sovjet-Unie de eerste editie van het tweejaarlijkse evenement in 1977 gewonnen.

Nederland deed voor het laatst mee in 2005, met staand (vlnr) Ryan Babel, Ron Vlaar, Frank van der Struijk, Jeroen Drost, Kenneth Vermeer en Hedwiges Maduro en gehurkt Tim Vincken, Ibrahim Afellay, Rick Kruys, Dwight Tiendalli en Quincy Owusu-Abeyie

Oranje doet al jaren niet meer mee aan het WK onder 20 jaar. De laatste keer was in 2005, toen Nederland als gastheer automatisch geplaatst was. Lionel Messi bezorgde Argentinië destijds de wereldtitel, waar Nederland in de kwartfinale tegen Nigeria na strafschoppen werd uitgeschakeld.

Wel plaatste Nederland zich vorige maand voor het WK voor spelers onder 17 jaar.