Een luchtfoto van de renovatie van de Notre Dame
NOS NieuwsAangepast

Eerste mis in Notre Dame, donaties laten op zich wachten

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

Zo'n dertig mensen mochten zaterdag een mis bijwonen in de beschadigde Notre Dame, maar wel met één verplichting: ze moesten een bouwhelm op. "Er is nog steeds instortingsgevaar", aldus de Franse minister van Cultuur Franck Riester.

In de Parijse kathedraal werd de eerste mis opgedragen sinds de brand van twee maanden geleden. Op 15 april sloegen de vlammen uit het dak en de torenspits, waardoor een deel van het gebouw werd verwoest.

Elk jaar wordt op 16 juni de inwijding van het altaar van de Notre Dame herdacht. Die gebeurtenis, die normaal gesproken druk wordt bezocht, wilde aartsbisschop Michel Aupetit ook onder de huidige omstandigheden met een mis markeren.

De kerk zelf is nog verstopt achter hoge metalen hekken en niet toegankelijk voor publiek. Maar in een kapel, helemaal achterin de Notre Dame, mocht Aupetit een select gezelschap uitnodigen. Zo'n dertig mensen woonden de viering bij, priesters en ook werklieden die al maanden in de kathedraal bezig zijn. En drie journalisten van de katholieke tv-zender KTO die de gebeurtenis online live uitzond.

De priesters hadden hun gebruikelijke hoofddeksels dit keer niet op:

Geen solideo maar een helm tijdens de mis in de Notre Dame

De Notre Dame is al twee maanden de werkplek van vele tientallen bouwvakkers, gespecialiseerde bedrijven en rechercheurs. Met drones en robots wordt nog altijd gezocht naar de oorzaak van de brand. Vooralsnog is er geen spoor gevonden dat uitsluitsel biedt over die oorzaak.

In de kathedraal worden op dit moment met houten balken ook nog volop verstevigingen aangebracht. De stenen gewelven van het dak kunnen door de brand, de hitte en het instorten van de houten dakconstructie, nog steeds bezwijken.

"Alles is nu nog gericht op het veilig maken van de Notre Dame. De echte restauratie zal waarschijnlijk pas in januari 2020 beginnen", aldus rector Patrick Chauvet.

Geld laat op zich wachten

Voor die restauratie is nog lang niet genoeg geld binnen. Hoewel zo'n 850 miljoen euro aan giften is toegezegd door particulieren en bedrijven, is pas 80 miljoen ook echt binnen.

Veel mensen zouden besloten hebben om tóch niet te geven, toen ze zagen dat er massaal toezeggingen binnenkwamen. Sommige gulle gevers zouden ook willen wachten met hun donatie tot het echte herstelwerk begint. "De giften zullen vrijkomen naarmate de renovatie vordert", aldus minister Riester. "Maar mensen moeten blijven geven. Alle donaties zijn nog steeds welkom."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl