Hulpbisschop Carlos Irarrázaval Arzobispado de Santiago

Paus Franciscus heeft het ontslag aanvaard van de hulpbisschop van de Chileense hoofdstad Santiago. Carlos Irarrázaval zat pas 24 dagen op zijn post, maar was al snel in de problemen gekomen.

In een tv-interview had de hulpbisschop gezegd dat er geen vrouwen bij het Laatste Avondmaal van Jezus en zijn apostelen waren en dat er daarom ook geen rol voor hen is weggelegd in de kerk. Het zou gaan om een "niet-ideologische" keuze van Jezus. Ook zei de hulpbisschop dat vrouwen mogelijk "graag in het achterkamertje zitten". Eerder had hij al kwaad bloed gezet met zijn opmerking dat je geen oude koeien uit de sloot moet halen met betrekking tot een groot misbruikschandaal in de Chileense kerk.

Vrouwenorganisaties en critici van de katholieke kerk reageerden verontwaardigd op de opmerkingen van Irarrázaval. Hij zegt nu te vertrekken om de vrede en eenheid van het aartsbisdom Santiago te bewaren.

Irarrázaval was juist door de paus benoemd in een poging de rust terug te brengen in de Chileense katholieke gemeenschap, die vorig jaar werd opgeschrikt door het nieuws over grootschalig misbruik door priesters. Chileense Openbaar Ministerie doet strafrechtelijk onderzoek naar meer dan 150 geestelijken die kinderen zouden hebben misbruikt of dergelijke misdrijven in de doofpot zouden hebben gestopt.

STER reclame