Feest bij het team van Toronto Raptors na het winnen van de NBA-titel Getty Images

De basketballers van Toronto Raptors zijn voor het eerst in de geschiedenis van de club kampioen geworden van de NBA. In de zesde wedstrijd van de finale werd regerend kampioen Golden State Warriors met 114-110 verslagen. Daarmee kwam de eindstand in de best-of-7-serie op 4-2 in het voordeel van de Raptors.

Het is de eerste keer in de historie van de Amerikaanse profcompetitie dat een team uit Canada de titel pakt.

In de Oracle Arena in Oakland, de thuisbasis van de Warriors, bleef het lang spannend. Zo veranderde de leiding in de wedstrijd 18 keer en stonden de ploegen in het laatste kwart meerdere keren gelijk.

Op dat moment speelde de thuisploeg al zonder een van zijn sterspelers, Klay Thompson. De guard blesseerde zijn knie in het derde kwart en keerde niet meer terug op het veld.

Golden State, dat in de vorige wedstrijd ook al Kevin Durant zag uitvallen met een gescheurde achillespees, bleef onder leiding van Steph Curry echter alsnog in het spoor van Toronto.

Klay Thompson schreeuwt het uit in de zesde wedstrijd van de NBA-finales AFP

Met nog 9,6 seconden op de klok en een stand van 110-111 verspeelden de Raptors de bal en kregen de Warriors een uitgelezen mogelijkheid om er een beslissende zevende wedstrijd uit te slepen.

Curry miste echter zijn driepuntspoging en enkele seconden later verspeelden de Warriors hun kans op een zege definitief door een time-out aan te vragen terwijl het team geen resterende time-outs meer had. Dit leverde Toronto een vrije worp op die verzilverd werd door Kawhi Leonard.

De 27-jarige Leonard, de absolute sterspeler aan de kant van de Raptors, werd later ook verkozen tot waardevolste speler (MVP) van de NBA-finales. Het was voor Leonard, die in 2014 de titel greep met San Antonio Spurs, de tweede keer dat hij werd verkozen tot MVP van de finales.

STER reclame