Zuid-Afrika - China (groep B) | WK 2019 Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

China heeft de kansen op de volgende ronde van het WK voetbal intact gehouden. De Aziatische vrouwen, die in groep B eerder verloren van Duitsland, boekten in Parijs een 1-0 zege op Zuid-Afrika, dat op nul punten blijft staan.

China, dat bij de zes eerdere WK-deelnames altijd de groepsfase overleefde en in 1999 zelfs verliezend finalist was, begon aan het duel in de wetenschap dat Zuid-Afrika nooit een lastig obstakel is geweest. De vier eerdere ontmoetingen werden allemaal gewonnen en de doelcijfers waren veelzeggend: 28-0.

Druk op de ketel

WK-debutant Zuid-Afrika was echter niet van plan zich opnieuw naar de slachtbank te laten leiden en stak veel energie in de wedstrijd. Af en toe toe kwam het er ook dreigend uit, met name als de snelle en balvaardige Thembi Kgatlana aan de bal kwam. Maar echt in de buurt van het Chinese doel kwam 'Banyana Banyana' niet.

Wang Shuang haalt uit, Janine van Wyk probeert te blokken Pro Shots

China hield zo veel mogelijk de druk op de ketel, aanvankelijk ook zonder tot grote kansen te komen. Pas in het laatste kwartier voor rust dienden zich serieuze mogelijkheden aan. Wang Shuang, middenveldster van Paris Saint-Germain en vorig jaar verkozen tot Aziatisch Voetbalster van het Jaar, vuurde net te hoog en Gu Yasha verzuimde een fraaie aanval te bekronen met een schot tussen de palen.

In de 40ste minuut was het toch raak. Spits Li Ying verlengde een pass van Zhang Rui met het scheenbeen en gaf Kaylin Swart het nakijken. De Zuid-Afrikaanse sluitpost moest even later ook het antwoord schuldig blijven op een kopbal van Wang Shanshan, maar de lat en de doellijntechnologie in het Parc des Princes brachten opluchting.

Vermoeidheid

Na rust liet China - opmerkelijk genoeg, want het doelsaldo kan nog een rol van betekenis gaan spelen - de teugels wat vieren. Zuid-Afrika liep zich echter te hoop op de Chinese verdedigingsmuur. Alleen Kholosa Biyana slaagde erin Peng Shimeng aan het werk te zetten. Haar schot kwam echter van ver en zeilde ook nog eens recht in de armen van de keepster.

Kopduel tussen de Zuid-Afrikaanse Leandra Smeda en de Chinese Li Yang AFP

De vermoeidheid ging de Zuid-Afrikaanse vrouwen, die door hun kwalificatie voor het WK werden uitgeroepen tot sportploeg van het jaar in hun land, steeds meer parten spelen. China profiteerde daar bijna van in de slotfase, maar invalster Yang Li faalde oog in oog met Swart.

Onderling duel

Door de zuinige zege is China is groep B met drie punten naast Spanje, dat gisteren met 1-0 verloor van Duitsland, gekomen. Beide ploegen gaan maandag in een onderling duel uitmaken wie sowieso met Duitsland meegaat naar de volgende ronde, al maakt de nummer drie in de poule ook nog een kans. De rol van Zuid-Afrika, dat de koploper nog treft, lijkt uitgespeeld.

Statistieken Zuid-Afrika - China

STER reclame