Dafne Schippers EPA

Dafne Schippers komt langzaam in de buurt van de snelle tijden. Bij de Diamond League-wedstrijden in Oslo was ze in een tijd van 22,56 de snelste op de 200 meter. Jamile Samuel kwam in dezelfde race tot 23,21 en eindigde als vijfde.

Het was voor Schippers haar beste tijd van het jaar, nadat ze twee weken geleden bij de Diamond League in Stockholm tot 22,78 was gekomen. De tweevoudig wereldkampioene kende een problematische aanloop naar het seizoen. Een val van de trap leverde haar in februari flinke rugklachten op, waardoor ze aangepast moest trainen.

In het vrij koude Oslo wist Schippers haar snelheid op het einde goed vast te houden, waarna ze soeverein naar de overwinning liep. De Canadese Crystal Emmanuel werd tweede en de Amerikaanse Jenna Prandini finishte als derde.

"Ik ben erg blij met deze overwinning. Het is heel cool om hier te lopen vanwege het fantastische publiek", zei Schippers. "Ik ben op de terugweg van een blessure en ik word steeds sneller. Ik heb gewoon nog wat meer wedstrijden nodig."

Schippers was op de 100 en de 200 meter al zeker van deelname aan het WK, dat eind september van start gaat in het Qatarese Doha. Samuel heeft op de 200 meter ook een startbewijs voor het WK binnen.

Nadine Visser ANP

Nadine Visser kwam op de 100 meter horden tot haar beste tijd van het seizoen: 13,00. Daarmee zat ze slechts twee honderdsten boven de limiet voor het WK (12,98).

Visser eindigde in Oslo als vijfde, ruim achter winnares Christina Clemons. De Amerikaanse noteerde een tijd van 12,69, voor landgenote Sharika Nelvis en de Wit-Russische Elvira Herman.

Voor Visser was het de tweede keer in korte tijd dat ze haar seizoensrecord wist aan te scherpen. Afgelopen weekend liep de Europees indoorkampioene (60 meter) bij de FBK Games in Hengelo een tijd van 13,10. Daarmee lijkt Visser na een moeizame start van het jaar op weg naar de juiste vorm.

Europees record

Hoogtepunt van de avond was het optreden van Karsten Warholm op de 400 meter horden. De 23-jarige Noor, die in 2017 verrassend de wereldtitel pakte en een jaar later ook de Europese titel, zegevierde in 47,33. Hij verbeterde zo het ruim 23 jaar oude Europees record van de Fransman Stéphane Diagana (47,37).

Op de 100 meter bij de mannen liep Christian Coleman de snelste tijd van het jaar: 9,85. De Amerikaan finishte ruim voor de Chinees Xie Zhenye en zijn landgenoot Mike Rodgers.

STER reclame