1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

Advies: trouwe adviseur Trump, Kellyanne Conway, moet weg uit Witte Huis

Het Amerikaanse federale onderzoeksagentschap OSC vindt dat een belangrijke adviseur van president Trump, Kellyanne Conway, per direct ontslagen moet worden. Ze heeft zich volgens de waakhond voor grensoverschrijdend gedrag van ambtenaren niet gehouden aan de zogeheten Hatch Act. Die verbiedt het federale regeringsmedewerkers om politieke campagnes te voeren.

In een 16 pagina's tellende document, gericht aan president Trump, stelt het agentschap dat Conway meermaals de regels heeft geschonden, bijvoorbeeld door op televisie Democratische presidentskandidaten aan te vallen. "Aangezien mevrouw Conway een recidivist is, die heeft laten zien de wet te minachten, adviseert de OSC dat ze uit overheidsdienst treedt", schrijft de waakhond.

Ook vindt de OSC dat het een verkeerd signaal zou zijn naar ambtenaren als Conway niet zou worden bestraft. Mogelijk krijgen overheidsmedewerkers het idee dat ze zich niet langer hoeven te houden aan de regels over politieke campagnes.

Vrijheid van meningsuiting

Het Witte Huis wijst het advies direct van de hand. Volgens een woordvoerder is de OSC politiek gemotiveerd. Ook vindt het Witte Huis dat het een beperking is van de grondrechten van Kellyanne Conway, zoals de vrijheid van meningsuiting en het recht op een eerlijk proces.

"Dit besluit lijkt te zijn genomen onder invloed van druk vanuit de media en linkse organisaties", zegt een woordvoerder van het Witte Huis. De organisatie is volgens hem niet onbevooroordeeld en a-politiek.

Kellyanne Conway heeft nog niet gereageerd op het advies. Vorige maand zei ze tegen de waakhond dat haar niet de mond kan worden gesnoerd met de Hatch Act. "Laat het me maar weten als mijn gevangenisstraf begint", zei ze toen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl