NOS Nieuws

Politie pakt problemen forensische opsporing aan, 200 nieuwe agenten

De politie wil de problemen bij forensische opsporing oplossen door 200 nieuwe agenten en nieuwe technologie in te zetten. De politieafdeling kampt met grote problemen, zoals personeelstekorten en verouderde computersystemen.

Gisteravond stuurde politiebond NPB een brief aan minister van Justitie Grapperhaus over de problemen bij forensische opsporing. Volgens de bond was het ziekteverzuim de afgelopen vijf jaar 9 procent en zijn er veel te weinig medewerkers voor het werk dat er is.

Door vergrijzing vertrekken de komende jaren honderden ervaren mensen bij de afdeling die verantwoordelijk is voor het veiligstellen van sporen bij misdrijven. Om de tekorten op te lossen worden nieuwe politiemensen aangenomen die in rap tempo worden opgeleid, iets wat normaal jaren duurt.

"Onze eerste zorg is tegemoet komen aan de capaciteitsvraag, aan het opvangen van de verwachte uitstroom", zegt programmadirecteur Ruud Staijen. "We trekken weliswaar tweehonderd nieuwe collega's aan, maar het duurt zeker twee tot drie jaar tot zij kunnen meedraaien."

Administratie

De politie gaat ook investeren in nieuwe technologie voor forensische opsporing. Zo wordt er de komende tijd geëxperimenteerd met het terugdringen van administratieve taken.

Nu werken de forensische opsporing, het NFI en het Openbaar Ministerie in totaal met meer dan 20 verschillende digitale systemen waarin sporen worden opgeslagen. De systemen zijn niet aan elkaar gekoppeld, waardoor voor elk systeem de informatie handmatig moet worden ingevoerd. Vaak kost dat veel tijd.

Snellere resultaten

Verder krijgen medewerkers laptops waardoor ze onderzoeksresultaten al op de plaats delict kunnen invoeren. Ook komt er een test waarmee rechercheurs direct kunnen bepalen of een stof drugs bevat. Nu kan dat onderzoek nog weken duren.

Verder wordt gekeken of het NFI de resultaten van DNA-onderzoek sneller kan aanbieden. "Dat eerste resultaat kan al richting bieden in het onderzoek", zegt Staijen.

Uitgelekt filmpje

In een intern filmpje uit december, dat vandaag uitlekte, uiten medewerkers van de politie, het NFI en het OM hun ongenoegen over de situatie.

"Je zou in een samenleving zoals deze, als het om ernstige misdrijven gaat daarin niet zo veel beperkingen moeten ervaren als dat wij nu doen", zegt Olivier Dutilh, hoofd van de regionale recherche in Amsterdam, in het filmpje.

Officier van justitie Sigrid Planting: "In mijn ogen moet het radicaal anders om boeven te kunnen blijven vangen. Anders missen wij de boot."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl