Lichtende nachtwolken verlichten de Nederlandse lucht

time icon

Het loont om deze tijd van het jaar na zonsondergang en voor zonsopgang even naar boven te kijken. De kans dat je een bijzonder weerfenomeen treft, is vrij groot. Zogeheten lichtende nachtwolken waren gisteravond in heel het land te zien.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Lichtende nachtwolken boven Nederland

Lichtende nachtwolken ontstaan wanneer hele kleine ijskristallen op stofdeeltjes gevormd worden. De wolken zijn zichtbaar rond het begin van de astronomische zomer op 21 juni, als het hoog in de atmosfeer het koudst is.

"Wanneer de zon bij ons onder is en het donker wordt, worden de wolken alsnog door de zon beschenen. Hierdoor lijkt het net alsof deze wolken licht geven in het donker", schrijft Weerplaza over het fenomeen.

Twitteraar Chris maakte een timelapse van de wolken in de Betuwe:

Chris Biesheuvel
@ChrisBFH
Wow wat een indrukwekkend natuurverschijnsel in de betuwe rond 0.30 uur vannacht, dit was absoluut de moeite waard om te bekijken #lichtendenachtwolken #TimeLapse @OmroepGLD @BuienRadarNL @Lingestreek @MeteoGroupWeer @BuitenGewoonGLD @helgavanleur @WilliamHuizinga
2 weken geleden

De bijzondere wolken zijn te herkennen aan hun zilverblauwe kleur. Daarnaast hebben ze meestal een ribbelstructuur en daaromheen nog wat uitgewaaide wolken.

Ze zijn te zien in de noordelijke richting. Soms de hele nacht, maar meestal tot ongeveer een uur na zonsondergang en daarna weer rond een uur voor zonsopkomst.

De inbox van NOS Ooggetuige liep vol met foto's uit het hele land:

Wees niet getreurd als je de lichtende nachtwolken gisteravond hebt gemist. De komende weken kunnen ze nog vaker voorkomen.

STER Reclame