NOS Nieuws

Nederlandse zaadveredelaar Simon Groot wint World Food Prize

De Nederlandse zaadveredelaar Simon Groot is dit jaar de winnaar van de World Food Prize. Dat is bekendgemaakt door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Groot wint 250.000 dollar.

Hij krijgt de belangrijke voedselprijs voor het ontwikkelen van zaden voor groenten die veel resistenter zijn voor ziekten dan reguliere zaden. Ook groeien ze harder.

Groot ontwikkelde de zaden met zijn bedrijf East-West Seed. Vooral boeren in Azië profiteren ervan: zij gebruikten zaden van matige tot slechte kwaliteit, wat leidde tot slechte oogsten, armoede en ondervoeding.

"Toen de zaden werden verspreid over de Filipijnen, Thailand, Indonesië en over Zuidoost-Azië, werden de levens van boeren verbeterd en profiteerden consumenten van betere toegang tot voedzame groentes", zegt Kenneth Quinn van de World Food Prize Foundation.

"Groot heeft een enorm belangrijk wereldwijd netwerk van zaadproducenten, die de levens van 20 miljoen boeren elk jaar veranderen. Hij verdient de prijs absoluut."

Ultieme erkenning

Groot zegt blij te zijn met de prijs. "Maar de ultieme erkenning is voor de miljoenen kleine boeren, die van de landbouw hun bedrijf hebben kunnen maken. Kleinschalige groenteelt is een geweldige manier om inkomen en werkgelegenheid op het platteland te realiseren, en tegelijkertijd het voedingspatroon voor heel veel mensen te verbeteren."

De World Food Prize werd in 1986 ingesteld door Nobelprijs voor de Vrede-winnaar Norman Borlaug. Hij wilde daarmee wetenschappers en anderen die zich hebben ingezet voor de kwaliteit en beschikbaarheid van voedsel erkenning geven.

Groot krijgt de prijs op 17 oktober, tijdens een ceremonie in Des Moines, de hoofdstad van de staat Iowa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl