Ali Riley Getty

Niet alleen voor Nederland begint morgen het WK voetbal, ook voor tegenstander Nieuw-Zeeland. De Nieuw-Zeelanders zijn geen onbekenden op een WK: de laatste vier keer waren de Football Ferns telkens van de partij. Telkens was ook de groepsfase direct het eindstation.

Daar moet nu verandering in komen, want ook de Nieuw-Zeelanders hebben de laatste jaren een groei doorgemaakt, vertelt Ali Riley. De aanvoerster van het elftal is geboren en getogen in Los Angeles, maar komt uit voor de eerste WK-tegenstander van Oranje, omdat ze een Nieuw-Zeelandse vader heeft.

"Vier jaar geleden waren we niet in staat om landen als Engeland en Wales te verslaan", zegt Riley. "Onlangs hebben we wel van Engeland gewonnen, en hebben we ook Noorwegen en Mexico verslagen. Dat geeft vertrouwen richting het WK."

"Maar we hebben vorige week ook van Wales verloren", vervolgt ze. "We moeten zorgen dat we ook van dat soort teleurstellingen leren. Daar zullen we profijt van hebben richting dit toernooi."

Nieuw-Zeelanders prijzen aanvallers Oranje: 'Die hebben iets speciaals'

Wanneer Nederland ter sprake komt, is de 31-jarige Riley vol lof. De regerend Europees kampioen maakt indruk op de speelster van Chelsea, die al drie WK's en twee Olympische Spelen op haar naam heeft staan.

"Ze hebben heel veel goede speelsters met veel kwaliteiten. Bijna alle speelsters spelen ook bij topclubs en hun werkwijze is erg professioneel."

Met name over de aanval van Oranje is Riley te spreken. "Die hebben echt iets speciaals. Daar schrijven alle media ook over. We zullen goed voorbereid moeten zijn om hen te kunnen stoppen."

Vreugde bij Ali Riley AFP

Een van die aanvalsters is natuurlijk Lieke Martens. Riley kent de sterspeelster van Oranje goed en heeft een goede band met haar.

"We speelden samen in Zweden, bij FC Rosengard. Helaas hebben we elkaar sinds die tijd weinig meer gezien. Maar dit seizoen speelden we met Chelsea een oefenwedstrijd tegen Barcelona en zagen we elkaar weer even. Ook vandaag hebben we elkaar even opgezocht."

Riley is onder de indruk van de ontwikkeling die Martens heeft doorgemaakt de afgelopen jaren. "Het is iemand die heel hard heeft gewerkt om te komen waar ze nu is. En ze verdient ook alle aandacht die ze krijgt. Uiteraard wil ik Nederland graag verslaan, maar ik hoop ook echt dat zij een goed toernooi speelt."

STER reclame