De begrafenis kon rekenen op veel belangstelling
NOS Nieuws

Syrische rebellen begraven oud-keeper die ook verzetsheld werd

Duizenden mensen hebben in de Syrische grensplaats al-Dana de begrafenis bijgewoond van de 27-jarige Abdelbasset al-Sarout. Hij gold in Syrië jarenlang als topvoetballer, maar werd daarna een icoon in de strijd tegen het regime van de Syrische president Assad.

Sarout overleed gisteren in een Turks ziekenhuis aan de verwondingen die hij opliep tijdens gevechten in het noordwesten van Syrië. Het Syrische leger probeert dat gebied, dat geldt als bastion voor de rebellen, weer in handen te krijgen.

In zijn eigen stad Homs werd doelman Sarout voor het uitbreken van de burgeroorlog op handen gedragen. Nog veel bekender werd hij de laatste jaren als 'zanger van de revolutie': hij zong ballades en strijdliederen tijdens bijeenkomsten van de oppositie. Liederen tégen president Assad en bedoeld om het verzet aan te jagen.

  • AFP
    Abdel-Basset al-Sarout
  • AFP
    De begrafenis kon rekenen op veel belangstelling
  • AFP
    Een konvooi met het lichaam komt aan in Bab al-Hawa

Toen Assad de oppositie de oorlog verklaarde, pakte Sarout zelf de wapens op en voegde zich bij het verzet in Homs.

Evacuatie

Na de slag om Homs in 2014, waarbij het Syrische leger de stad grotendeels weer in handen kreeg, werd Sarout met vele anderen geëvacueerd naar het noordwesten van het land, als onderdeel van een deal met het leger.

Hij bleef actief in het gewapende verzet en vocht de laatste tijd voor de strijdgroep Jaish al-Izza, die verbonden is aan het Vrije Syrische Leger. Helemaal onomstreden was de oud-doelman overigens niet. Hij werd verdacht van het trouw zweren aan Islamitische Staat, iets wat hij zelf ontkende.

Aan welke verwondingen hij is bezweken, is niet bekend.

Voetbalfans én oppositiestrijders kwamen in groten getale naar zijn uitvaart. Sarout is begraven in dezelfde plaats als zijn vader en vier van zijn broers, die ook omkwamen in de strijd tegen het regeringsleger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl