Paul Pogba en Antoine Griezmann weten niet wat ze overkomt
NOS Voetbal

Turkije verrast gezapig Frankrijk in EK-kwalificatieduel

Voor de tweede keer sinds het WK van 2018 in eigen land is Frankrijk tegen een nederlaag aangelopen. Was het in november vorig jaar nog Nederland dat te sterk was in de groepsfase van de Nations League, zaterdag was Turkije beter in een EK-kwalificatieduel: 2-0.

Vanaf het eerste fluitsignaal werd de wereldkampioen vooral op inzet overtroefd. Na een half uur opende Turkije de score.

Cengiz Ünder stond met een door Merih Demiral prima doorgekopte vrije trap aan de basis van de 1-0 (kopbal Kaan Ayhan) en bepaalde zelf met een bekeken schot de ruststand op 2-0.

Antoine Griezmann

Frankrijk speelde onder zijn niveau en overtuigde na rust, ook met invallers Kingsley Coman, Ferland Mendy en Wissam Ben Yedder, evenmin. Turkije was counterend via Burak Yilmaz zelfs gevaarlijker, maar het bleef bij 2-0.

De eerste twee landen in groep H plaatsen zich rechtstreeks voor het EK. Mocht dat niet lukken, dan is er nog een ontsnappingsroute die via play-offs naar het eindtoernooi leidt.

Stand groep H

1 Turkije 3-9 (8-0)
2 Frankrijk 3-6 (8-3)
3 IJsland 3-6 (3-4)
4 Albanië 3-3 (3-3)
5 Moldavië 3-3 (2-8)
6 Andorra 3-0 (0-6)

België en Italië winnen wel

In groep I won België, de nummer drie van het afgelopen WK, zijn wedstrijd wel van Kazachstan: 3-0. Dankzij treffers van Dries Mertens en Timothy Castagne leidde België na een kwartier in Brussel al met 2-0. Na de rust voerde Romelu Lukaku de score verder op.

Eden Hazard, die deze zomer Chelsea verruilt voor Real Madrid, werd vooraf gehuldigd voor het spelen van zijn honderdste interland voor België. Dat deed hij in maart al in de gewonnen uitwedstrijd tegen Cyprus (0-2), maar de officiële viering van zijn jubileum werd verschoven naar de eerstvolgende thuiswedstrijd.

België speelt dinsdag thuis tegen Schotland, dat zaterdag voor eigen publiek Cyprus met 2-1 de baas bleef.

Ook Italië maakte geen fout. In Griekenland werd het 0-3. Nicolò Barella, Lorenzo Insigne en Leonardo Bonucci kwamen in Athene tot scoren. Na de rust viel de Italiaanse productie stil. Italië speelt dinsdag in Turijn tegen Bosnië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl