Na 31 jaar zonder prijs maakt Oranje wéér kans
Mocht het Nederlands elftal zondagavond in de finale van de Nations League Portugal verslaan, dan wint Oranje de tweede prijs in de Nederlandse voetbalhistorie. In het verleden was Nederland een paar keer dicht bij de eindzege van een groot, gevestigd toernooi. Maar Oranje droop vaker teleurgesteld af dan dat er een titel werd behaald.
Een overzicht van vijf verloren halve finales en een finale, gezien vanaf het gewonnen EK in 1988.
EK 1988: de Europese titel
In de finale van het EK in München is de Sovjet-Unie de tegenstander. Door een kopbal van Ruud Gullit en een wereldgoal van Marco van Basten wint Oranje met 2-0. De rest is, nog altijd, geschiedenis.
EK 1992: halve finale tegen Denemarken
Tijdens het EK in 1992 speelt Nederland in de halve finale tegen Denemarken, de grote verrassing van het toernooi. Het Nederlands elftal, opnieuw onder leiding van Rinus Michels, komt twee keer op achterstand tegen de Denen. Frank Rijkaard sleept in de 86ste minuut een verlenging uit het vuur.
Na een verlenging zonder doelpunten moeten penalty's de beslissing brengen. Ronald Koeman schiet de eerste strafschop binnen, maar Marco van Basten mist de tweede. Denemarken blijft foutloos en wordt later als Europees kampioen gekroond.
WK 1998: halve finale tegen Brazilië
Ook in de halve finale van het WK van 1998 draait het uit op strafschoppen, na een 1-1 eindstand. Tegen Brazilië scoren Frank de Boer en Dennis Bergkamp wel, maar schieten Phillip Cocu en Ronald de Boer niet raak.
Aan Braziliaanse zijde worden alle penalty's benut en daarom vliegt Nederland uit het toernooi. Brazilië wordt geen wereldkampioen, het is Frankrijk dat Ronaldo & co in de finale verschalkt.
EK 2000: halve finale tegen Italië
In 2000 wordt het EK in Nederland en België gehouden. Nederland kan in de Amsterdam Arena via Italië een ticket voor de finale bemachtigen. Gianluca Zambrotta wordt al na 34 minuten met rood van het veld gestuurd.
Zes minuten later krijgt Frank de Boer vanaf de stip een kans om Nederland op voorsprong te schieten. Hij mist. In de tweede helft krijgt Oranje nog een penalty, maar dan is het Patrick Kluivert die faalt. Een strafschoppenserie volgt. Frank de Boer, Jaap Stam en Paul Bosvelt missen alle drie.
De halve finale gaat de geschiedenisboeken in als het penaltydrama van Oranje. Een ontgoochelde Frank Rijkaard neemt na de wedstrijd ontslag als bondscoach.
EK 2004: halve finale tegen Portugal
De strafschoppenserie in de kwartfinales van het EK van 2004 komt Nederland wel goed door. Tegen Zweden is Edwin van de Sar de held na het stoppen van de strafschop van Olof Mellberg.
In de halve finales staat het elftal van Dick Advocaat tegenover gastland Portugal. De sluwe Cristiano Ronaldo neemt in de 58ste minuut een corner terwijl Oranje nog niet klaarstaat. Maniche schiet van ongeveer twintig meter via de binnenkant van de paal de winnende treffer binnen.
WK 2010: finale tegen Spanje
In Zuid-Afrika zou de droom van een Nederlandse wereldtitel waarheid kunnen worden. In de groepsfase verslaat Oranje Denemarken, Japan en Kameroen. In de knock-outfase moeten Slowakije, Brazilië en Uruguay eraan geloven.
De laatste horde naar voetbalhistorie is Spanje. In een volgepakt stadion in Johannesburg blijft het lang 0-0, mede omdat Arjen Robben tweemaal oog in oog met doelman Iker Casillas mist. Diep in de verlenging slaat het noodlot toe. Andrés Iniesta scoort en verpulvert een Nederlandse voetbaldroom.
WK 2014: halve finale tegen Argentinië
Vier jaar later heeft Nederland weer een kans op een wereldtitel. In Brazilië revancheren Louis van Gaal en zijn pupillen zich door Spanje in de groepsfase met 5-1 te verslaan. Later in het toernooi komt Oranje tegenover Argentinië te staan. 120 minuten wordt er niet gescoord.
In de penaltyreeks tegen Costa Rica koos Louis van Gaal er nog voor om doelman Jasper Cillessen te wisselen voor penaltykiller Tim Krul. Tegen Argentinië blijft Cillessen wel in het doel staan. Hij keert geen enkele strafschop, terwijl Wesley Sneijder en Ron Vlaar namens Oranje missen. Opnieuw loopt Nederland een grote prijs mis.