Jeugdtrainers John Heitinga (Ajax) en Dirk Kuijt (Feyenoord)
NOS Nieuws

'Ajax en Heitinga nodigden harde kern uit voor gestaakte Mini-Klassieker'

De fanatieke supporters die betrokken waren bij ongeregeldheden bij de wedstrijd Ajax-Feyenoord onder 19, waren daar op uitnodiging van Ajax-trainer John Heitinga. Dat meldt Het Parool.

Volgens de krant vond Ajax het ook een goed idee als enkele honderden fanatieke fans de wedstrijd bijwoonden op jeugdcomplex De Toekomst in Amsterdam. Het was de bedoeling dat zij voor sfeer zouden zorgen.

Volgens Het Parool ligt Heitinga als oud-Ajacied goed bij de harde kern en dacht de trainer voldoende invloed te hebben om de paar honderd supporters onder strikte voorwaarden toe te laten.

Net als bij andere jeugdwedstrijden waren er geen agenten aanwezig. De politie ging akkoord met het plan van Ajax omdat er extra stewards werden ingezet. Het idee pakte verkeerd uit: de zogeheten 'Mini-Klassieker' werd gestaakt nadat hooligans op de tribune familieleden van Feyenoordspelers hadden belaagd.

Bekijk hier wat er gebeurde bij de miniklassieker:

Ongeregeldheden bij jeugdwedstrijd tussen Ajax en Feyenoord; duel gestaakt

Tientallen supporters werden agressief tegen de familieleden nadat die zich hadden laten horen na een grote kans voor de Rotterdammers. De trainers van Feyenoord en Ajax onder 19, Dirk Kuijt en John Heitinga, probeerden de onrust vergeefs te sussen. Ook het gezin van Kuijt werd belaagd.

De Mini-Klassieker werd vervolgens na een half uur spelen afgebroken omdat de veiligheid van de spelers en toeschouwers van Feyenoord niet gewaarborgd kon worden. Het Parool schrijft dat Feyenoord alleen verder wilde spelen als de hooligans zouden vertrekken, maar dat Ajax niet aan die eis kon voldoen.

'Directeur vertrekt na ongeregeldheden'

Door de ongeregeldheden zijn Ajaxsupporters de komende seizoenen wederom niet welkom bij wedstrijden tegen Feyenoord in de Kuip. Ook kreeg Ajax een boete van 2500 euro en een voorwaardelijke boete van 7500 euro.

Operationeel directeur Rutger Arisz was verantwoordelijk voor de jeugdwedstrijd. Arisz maakte kort na de ongeregeldheden zijn vertrek bekend, hoewel hij nog een contract had tot 2021. Ingewijden zeggen tegen Het Parool dat het incident de aanleiding is, maar Ajax wil dat niet bevestigen.

De miniklassieker werd vorige week achter gesloten deuren uitgespeeld: Ajax onder 19 won met 2-0 van de leeftijdsgenoten van Feyenoord en werd kampioen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl