NOS NieuwsAangepast

Trump schrapt heffingen op Mexicaanse producten

De importheffingen die de Verenigde Staten hadden aangekondigd op producten uit Mexico zijn van de baan. President Trump heeft de maatregel ingetrokken omdat Mexico toezeggingen heeft gedaan om illegale migratie aan te pakken.

Vorige week maakte Trump bekend dat hij een tarief van 5 procent ging heffen op alle goederen die vanuit Mexico de VS binnenkomen. De reden was dat dat land te weinig doet tegen migranten die via Mexico de Amerikaanse grens oversteken, zei hij. De maatregel zou komende maandag ingaan.

De afgelopen dagen onderhandelde een delegatie van de Mexicaanse regering in Washington over de kwestie. In een gezamenlijke verklaring is nu bekendgemaakt dat er een akkoord is.

Twintig jaar geleden waren het vooral jonge Mexicaanse mannen die hun best deden de Amerikaanse grenspolitie te ontwijken. Maar nu is dat anders:

'70 procent van migranten zijn gezinnen of kinderen die alleen de grens oversteken'

Afgesproken is onder meer dat Mexico de Nationale Garde zal inzetten bij de grens met Guatemala, om Midden-Amerikaanse migranten al in een vroeg stadium tegen te houden. Ook heeft Mexico beloofd om de strijd tegen mensensmokkelbendes op te voeren.

Verder mag de VS voortaan meer migranten terugsturen van wie de asielaanvraag nog in behandeling is. Het oordeel wachten ze dan af in Mexicaanse opvangkampen.

Tevreden

President Trump zegt op Twitter dat de maatregelen illegale immigratie uit Mexico danig moeten verminderen, of zelfs elimineren. Zijn ambtgenoot López Obrador is eveneens tevreden over het afwenden van de economische sanctie. Hij roept Mexicanen op om vanmiddag in Tijuana samen te komen voor een viering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl