Het rampschip Viking Sigyn na het ongeluk op de Donau AFP

Justitie in Hongarije zegt dat de kapitein van het cruiseschip dat vorige week woensdag op de Donau tegen een kleinere boot met Zuid-Koreaanse toeristen aanvoer, in april al betrokken was bij een bootongeluk in Nederland.

In een persverklaring meldt de aanklager dat de 64-jarige Oekraïner voor dat eerdere ongeluk wordt vervolgd. De autoriteiten hebben de informatie van het Europese justitieagentschap Eurojust gekregen.

Het is op dit moment niet duidelijk op welk ongeluk de Hongaarse justitie doelt. In een persverklaring geven de Hongaren geen nadere uitleg.

Op 1 april botste een schip van cruisemaatschappij Viking op een olietanker bij Terneuzen, waarbij vijf gewonden vielen. Een schip van dezelfde maatschappij was op 16 april betrokken bij een aanvaring tussen twee cruiseschepen in de Rotterdamse haven. Daarbij vielen zeven gewonden.

Informatie verwijderd

Bij het ongeluk op de Donau kwamen zeker zestien mensen om het leven. Twaalf opvarenden worden nog vermist. Zij zijn vermoedelijk verdronken. Zeven mensen werden kort na de aanvaring gered. Volgens de advocaten van de kapitein is hij "helemaal kapot" van wat er is gebeurd, maar heeft hij niets fout gedaan.

Het moment van het ongeluk op de Donau is vastgelegd op camera's:

Beelden van het bootongeluk op de Donau

Hongarije verdenkt de kapitein van roekeloos varen. Ook zegt de aanklager dat de Oekraïner na het ongeluk informatie van zijn telefoon heeft verwijderd.

STER reclame