De bedenker van de naam Studio Sport, Ed van Opzeeland, is overleden. De sportjournalist is 91 jaar geworden.

Van Opzeeland maakte voor het eerst naam als journalist van Het Parool. In 1952 kwam hij op de sportredactie van de krant terecht. Later werkte hij onder meer voor Het Vrije Volk, Nieuwe Revu en De Telegraaf. Daarnaast bedacht hij de naam Studio Sport, die vijftig jaar later nog steeds door de NOS gebruikt wordt.

De journalist publiceerde over allerlei takken van sport. Zo zette hij het Nederlandse ijshockey op de kaart, maakte hij specials over voetbal en schaatsen en volgde hij het Nederlandse basketbal en honkbal op de voet. Van Opzeeland schreef ook meerdere boeken, zoals 'De geschiedenis van Studio Sport' en '25 jaar Europa Cup 1'.

Voetbal is oorlog

Van Opzeeland was naar eigen zeggen ook de bedenker van de uitspraak 'voetbal is oorlog'. De sportjournalist zou die wereldberoemde uitspraak in de mond van Rinus Michels hebben gelegd tijdens een interview. Later heeft Michels de uitspraak zelf overgenomen.

Van Opzeeland was een sportliefhebber in hart en nieren. Naast zijn carrière in de sportjournalistiek, voetbalde hij bij Blauw-Wit. Later speelde hij honkbal voor diezelfde vereniging.

STER reclame