Trump en May tijdens de gezamenlijke persconferentie
NOS Nieuws

Trump: handel met de Britten gaat door de brexit enorm groeien

Als het Verenigd Koninkrijk straks uit de Europese Unie stapt, wacht het land een geweldige handelsdeal met Amerika. Dat zei president Trump in een gezamenlijke persconferentie met premier May. Trump ziet mogelijkheden tot wel twee of drie keer de groei van de huidige handel.

Volgens premier May hebben beide landen besproken wat onderdeel van de deal zou moeten zijn. Als de brexit een feit is, zijn er ook volgens haar veel meer mogelijkheden voor handel.

Trump voegde daaraan toe dat hij denkt dat een brexit goed zou zijn voor het Verenigd Koninkrijk:

Trump: 'Verenigd Koninkrijk verdient speciale plek buiten EU'

De Amerikaanse president roemde de verhouding tussen beide landen en noemde de relatie "het beste bondgenootschap dat de wereld ooit heeft gekend".

Lovende woorden had Trump ook voor May, die eind deze week terugtreedt als premier. Hij noemde haar een "geweldige professional" en zei dat hij met veel plezier met haar heeft gewerkt.

Defensiebudgetten

Minder enthousiast was Trump over het feit dat de defensiebudgetten van veel NAVO-landen nog niet op 2 procent zitten. "Die landen moeten aan hun verplichtingen voldoen om de uitdagingen van vandaag aan te kunnen pakken", zei hij. De ontwikkeling en verspreiding van nucleaire wapens noemde Trump "misschien wel de grootste dreiging".

Premier May zei daarover dat beide landen nog altijd samenwerken bij de aanpak van het Iraanse kernprogramma, al hebben de Verenigde Staten zich teruggetrokken uit het atoomakkoord van 2015.

Ook China stond op de agenda van beide leiders. Amerika is bang dat de Chinese overheid de netwerken van het Chinese telecombedrijf Huawei gebruikt voor spionage en wil dat het Verenigd Koninkrijk het bedrijf daarom maar een beperkte rol geeft bij de aanleg van een 5G-netwerk. Premier May zei daarover dat "we daar absoluut overeenstemming over zullen bereiken."

Minder protest dan verwacht

Tijdens het overleg tussen Trump en May protesteerden enkele duizenden mensen op Trafalgar Square tegen de Amerikaanse president. Dat aantal lag veel lager dan de tienduizenden demonstranten die werden verwacht. "Ik zei, waar zijn die demonstranten dan, ik zie geen demonstranten", zei Trump tijdens de persconferentie. "Verslagen van een demonstratie tegen mij zijn nepnieuws."

Een ontmoeting tussen Trump en Boris Johnson is er vandaag niet geweest. Johnson heeft de uitnodiging afgeslagen. De mogelijke opvolger van premier May had het te druk met het voorbereiden van een evenement voor de verkiezingscampagne voor het leiderschap van de Conservatieve Partij. Wel voerden ze een telefoongesprek van ongeveer 20 minuten. Volgens de Europese krant Politico was het gesprek "vriendelijk en productief".

Met Nigel Farage van de Brexit Party heeft president Trump wel een ontmoeting gehad. Farage meldde zich aan het eind van de middag bij de Amerikaanse ambassade in Londen voor een gesprek. En dat was een goed gesprek, twitterde hij.

Farage was een van de eerste Britten die Trump bezocht na zijn verkiezingswinst in 2016. Recent noemde de president Farage "een vriend van mij".

Op een verzoek van Labour-politicus Jeremy Corbyn om hem te ontmoeten, reageerde de Amerikaanse president tijdens de persconferentie minder positief: "Ik zei nee. Ik vind hem een beetje negatief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl