NOS NieuwsAangepast

Cruiseschip botst in Venetië op kade en toeristenboot

Groot cruiseschip ramt kleiner schip en kade in Venetië

In Venetië zijn door een botsing tussen een 275 meter lang cruiseschip en een toeristenboot vijf mensen gewond geraakt. Het schip, de MSC Opera, botste tegen een waterbus die met 110 toeristen aan de kade lag en knalde vervolgens tegen de kade.

"Dat cruiseschip is veel te groot om in zijn eentje door het Giudecca-kanaal te varen", zegt correspondent Mustafa Marghadi. "Daarom wordt het gesleept. Volgens de eerste berichten is daarbij de sleepkabel gebroken."

Bij de aanvaring raakten vier passagiers van de waterbus en één passagier van het cruiseschip lichtgewond.

"Misschien was het een geluk dat die veel kleinere toeristenboot juist op die plek lag", zegt Marghadi. "Anders was de Opera in volle vaart tegen de kade geknald en had hij mogelijk schade aangericht aan de historische stad. Want deze pier leidt direct naar het bekende San Marcoplein."

Geprotesteerd

Een paar jaar geleden is al succesvol geprotesteerd tegen de aanwezigheid van de enorme cruiseschepen in Venetië omdat ze het zicht op de schoonheid van de stad ontnemen. "Vanaf 2021 mogen er daarom geen grote schepen meer afmeren. Maar de minister van Transport heeft naar aanleiding van dit ongeluk al gezegd dat de komst van de cruiseschepen niet meer mag worden toegestaan."

Details over die mogelijke vervroeging van het verbod heeft de minister niet gegeven, zegt Marghadi. "Jaarlijks komen er 30 miljoen toeristen naar Venetië. Die zorgen voor overlast maar ook voor heel veel inkomsten. Er moet dus een manier worden gevonden om al die mensen vanaf de cruiseschepen naar de stad te krijgen. Maar ga er maar van uit dat dat verbod op cruiseschepen sneller komt dan pas over anderhalf jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl