In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Eritreeër op zelfgemaakt vlot van zee gehaald bij IJmuiden

Een man op een zelfgemaakt vlot is vanochtend uit de Noordzee gehaald. Het gaat om een 26-jarige man uit Eritrea, die vanuit IJmuiden vermoedelijk naar Engeland wilde varen.

De man werd uit het water gehaald door een boot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Zijn vlot werd op het achterdek getrokken en meegenomen naar de wal.

Bekijk hieronder hoe de medewerkers van de KNRM het vlot aan boord trekken:

KNRM onderschept vluchteling op Noordzee

De man is vervolgens overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee.

Jerrycans en ballonnen

Het vlot was volgens een woordvoerder van de KNRM gemaakt in een V-vorm en had een houten frame. "Aan de onderkant hingen jerrycans en zelfs ballonnen", zegt hij tegen NH Nieuws.

Volgens de woordvoerder van de KNRM is het levensgevaarlijk om op zo'n vlot de Noordzee over te steken. "Het vlot kan zinken of kapseizen en is bovendien niet te besturen. Daarvoor heb je een motor of goedwerkend zeil nodig. Voor hetzelfde geld zou hij in een stroming terechtkomen en in plaats van Engeland pas na een lange tijd in Groenland belanden. Het is natuurlijk een wanhoopsdaad, maar het is goed dat hij uit zee is gehaald."

Gevaarlijk gebied

De man was waarschijnlijk nog niet zo lang bezig aan zijn reis, maar hij zat wel al in een gevaarlijk gebied. "Hij zat al in de aanvaarroute van de grote schepen. Een kapitein van een groot schip zou hem over het hoofd zien en hem overvaren."

De schipper die de man op het vlot vanmorgen vond, heeft zoiets nooit eerder gezien, zegt hij tegen de regionale omroep. "Dit is voor ons voor het eerst. We hopen dat het ook de laatste keer is. Maar je weet niet of anderen het ook gaan proberen."

Volgens hem had de man geluk met het weer. "Als de weersomstandigheden slechter waren dan had het heel anders af kunnen lopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl