WK-start komt dichterbij voor Oranjevrouwen: 'We willen geen eendagsvlieg zijn'

Nog elf dagen en dan begint voor de Oranjevrouwen het WK in Frankrijk met een wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Nu het eerste groepsduel dichterbij komt, verschuift de focus steeds meer naar de start van het toernooi.

Maar eerst speelt Nederland nog een 'uitzwaaiwedstrijd' tegen Australië. Het zou zomaar kunnen dat bij dat duel, zaterdagavond in het Philips Stadion in Eindhoven, een recordaantal toeschouwers aanwezig is.

Het tekent de steeds grotere belangstelling voor de Oranjevrouwen. "Ik denk dat we het nooit normaal zullen gaan vinden dat er 30.000 mensen voor ons op de tribune zitten. We willen er een feestje van maken", zei bondscoach Sarina Wiegman vrijdag op een persconferentie.

Verwachtingen

Maar er moet ook gepresteerd worden in de laatste test voor het WK. Er wordt deze zomer tenslotte het nodige verwacht van Nederland, weet ook Wiegman.

"Het niveau op het WK is echt heel hoog, dus we moeten het allemaal een beetje temperen. Maar ook intern hebben we hogere verwachtingen dan vier jaar geleden. Want wij vinden ook dat we beter zijn geworden."

Sarina Wiegman ANP

Volgens Wiegman is het logisch dat Oranje er nu beter voorstaat dan aan de vooravond van het laatste WK (2015) en het gewonnen EK (2017). "De selectie is breder en het gemiddelde niveau is hoger dan bij de afgelopen twee toernooien. Spelers hebben transfers gemaakt, hebben nu meer ervaring. Ze spelen bij clubs waar op hoog niveau wordt getraind en gespeeld."

Prestatiedoel

Op het WK van 2015 strandde Nederland in de achtste finales. Deze keer hoopt de ploeg op meer, al blaast de bondscoach niet te hoog van de toren. Wiegman wil geen concreet einddoel noemen.

"We verwachten absoluut een hoop van onszelf, maar we blijven bescheiden. We vinden dat we de kwaliteiten hebben om de poulefase door te komen. Daarna bekijken we het van wedstrijd tot wedstrijd en dan willen we natuurlijk zo ver mogelijk komen."

"Daarnaast willen we graag naar de Olympische Spelen van 2020, dus dan moeten we bij de beste drie Europese landen horen."

Dominique Bloodworth ANP

Australië & Nieuw-Zeeland

De keuze voor Australië als tegenstander in het laatste duel voor het WK is een bewuste. Volgens verdediger Dominique Bloodworth is de ploeg vergelijkbaar met Nieuw-Zeeland.

"Ze zijn fysiek en snel. Het is een goede test voor ons als je kijkt naar de tegenstanders op het WK. Australië is misschien wel een outsider voor de WK-titel. We willen het goed afsluiten en een goede stap zetten richting het WK."

Wiegman laat haar ploeg tegen Australië waarschijnlijk starten in de formatie die op 11 juni ook aan het WK begint. "Dit is de laatste wedstrijd voor het WK, dus dan wil je wel meer in de basiself gaan spelen. We willen ook deze wedstrijd weer gebruiken om beter te worden richting het eerste duel in Frankrijk."

STER reclame