De vrachtwagen parkeren op de vluchtstrook om te gaan slapen. Het klinkt gevaarlijk en dat is het ook, maar veel chauffeurs doen het door het gebrek aan parkeerplekken voor vrachtwagens.

Dat is vooral een groot probleem op zondagen en feestdagen, zoals vandaag op Hemelvaartsdag. Vrachtwagens mogen dan in Duitsland de weg niet op (tenzij ze verse goederen vervoeren), waardoor de chauffeurs genoodzaakt zijn om ergens in Nederland een parkeerplek te vinden.

Om te voorkomen dat de vrachtwagens eindigen op de vluchtstrook en daarmee gevaarlijke situaties veroorzaken, voert Rijkswaterstaat vanaf dit jaar extra controles uit op feestdagen. De dienst heeft geen exacte gegevens over hoeveel vrachtwagens er gisteravond en vannacht op de vluchtstrook geparkeerd stonden. Weginspecteur Robert uit de regio Zuid Nederland liet op Twitter weten zes vrachtwagens vanaf de A58 verplaatst te hebben naar de juiste plek.

Rijkswaterstaat/Twitter @wis_robertvdA

Maar is het echt zo moeilijk om een parkeerplek voor de vrachtwagen te vinden? "Het is altijd puzzelen, ook op gewone dagen, maar een beetje research doen vooraf scheelt een hoop", zegt vrachtwagenchauffeur Claudia Nabuurs. "Er is bijvoorbeeld een app, Truckfly, waar je parkeerplaatsen en wegrestaurants op kunt vinden. Er staat wat je moet betalen, of het bewaakt is en of er wc's en douches aanwezig zijn. Chauffeurs geven ook beoordelingen."

Vrachtwagenchauffeurs beoordelen parkeerplaatsen en truckstops op de app Truckfly Truckfly

De prijs voor een parkeerplek voor truckers ligt tussen de 10 en 15 euro voor een nacht, maar als ze voor dat bedrag in een bijbehorend restaurant eten hoeven ze niet te betalen.

Mocht de zoektocht naar een parkeerplaats niet slagen, dan zou Nabuurs in elk geval niet op de vluchtstrook gaan staan. "Ik zou geen oog dichtdoen!"

Een Roemeense vrachtwagenchauffeur zegt geen andere optie te hebben. Hij parkeerde zijn wagen gisteravond op de vluchtstrook van de A67 bij Venlo. "Ik weet dat het verboden is, maar wat kon ik anders doen?":

Vrachtwagenchauffeurs slapen op vluchtstrook: 'Wat kon ik anders?'

Vrachtwagenchauffeur Alex Does vindt het parkeren op de vluchtstrook onverantwoord, maar hij begrijpt het gedrag van de volgens hem met name Oost-Europese chauffeurs wel een beetje. Er is niet alleen een gebrek aan parkeerplaatsen voor trucks, de chauffeurs zouden ook geen zin hebben in de frequente controles op die parkeerplaatsen.

Daarnaast vindt Does de Europese regels - en zeker die van Duitsland - ouderwets. "Rijverboden op zon- en feestdagen, dat kan toch niet meer? We leven in het internettijdperk. Het vrachtverkeer in Europa is veranderd en deze oude regels werken gevaarlijke situaties in de hand."

De poging van Rijkswaterstaat om extra te controleren en chauffeurs beboeten die op de vluchtstrook slapen, lijkt Does weinig effectief. "Die jongens lachen daar om. Ze kunnen nergens anders heen dus ze blijven toch gewoon staan. En dan krijgen ze een paar uur later echt niet nog een boete. Nee, dit probleem moet op Europees niveau worden opgelost."

STER reclame