NOS Nieuws

Kleinste te vroeg geboren baby ontslagen uit ziekenhuis

  • AFP
    Saybie nu...
  • AFP
    ... en vlak na haar geboorte

Uit een ziekenhuis in San Diego is, ruim vijf maanden na haar geboorte, de kleine Saybie ontslagen. Ze weegt nu twee kilo. Niet veel voor een meisje van haar leeftijd, maar ze is flink aangekomen: bij haar geboorte in december woog ze 245 gram.

Ze werd geboren na een zwangerschap van 23 weken en drie dagen. Dat was dus veel te vroeg en er bestond weinig hoop dat ze dat zou overleven. Haar vader kreeg van de artsen te horen dat hij ongeveer een uur met haar zou kunnen samenzijn.

"Maar het werd twee uur, en toen een dag, en toen een week", zegt haar moeder in een video die is vrijgegeven door de kliniek. Saybies ouders hebben ermee ingestemd dat hun verhaal naar buiten komt, maar ze willen anoniem blijven. Saybie is ook niet de echte naam van hun dochtertje - de verpleegkundigen noemden haar zo.

In de video doet de moeder van Saybie anoniem haar verhaal:

'Ik dacht dat ze het niet zou overleven'

Haar moeder noemt de dag dat ze beviel de naarste dag uit haar leven. Ze voelde zich niet lekker en moest naar het ziekenhuis. Daar werd geconstateerd dat ze zwangerschapsvergiftiging had en dat haar bloeddruk veel te hoog was. Ze moest onmiddellijk bevallen.

Het meisje, dat bij haar geboorte ongeveer evenveel woog als een appel, werd daarna verzorgd op de intensive care. En met succes: ze kwam langzaam aan en had verder geen complicaties. Nu is ze dus thuis, maar haar ouders hebben nog wel reden om zich zorgen te maken.

Kinderen die worden geboren voor de 28e week van de zwangerschap krijgen vaak problemen met hun zicht en hun gehoor en kunnen te kampen krijgen met soms ernstige ontwikkelingsstoornissen. Vaak overlijden ze alsnog voor hun eerste verjaardag.

Maar 'Saybie' maakt het naar omstandigheden dus goed. "Ze is een wonder, absoluut", zegt een van de verpleegkundigen die zich over haar hebben ontfermd.

Een verpleegkundige met Saybie, die de in Amerika traditionele afstudeerbaret draagt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl