NOS NieuwsAangepast

Grote betoging in Duitsland tegen kernenergie

Het deed even denken aan de jaren zeventig en tachtig, de rood-gele vlaggen met Atomkraft - nein Danke! die vandaag de straten van Berlijn kleurden. Maar het is 2011 en opnieuw waren in Duitsland honderdduizenden mensen op de been om te betogen tegen kernenergie.

Alleen al in Berlijn demonstreerden honderdduizend mensen, in andere Duitse steden als Keulen, Hamburg en München ook nog eens zo'n 100.000. Daarmee was het één van de grootste antikernenergiebetogingen in jaren.

De betoging was 'Fukushima waarschuwt: trek de stekker uit alle kerncentrales' gedoopt. "We kunnen ons het risico van een nucleaire catastrofe niet veroorloven", zei een woordvoerder van de Duitse milieugroepering BUND.

Baden-Württemberg

De betoging komt een dag voor de deelstaatverkiezingen in Baden-Württemberg. Die kunnen uitdraaien op een fors verlies voor de regeringspartij CDU van bondskanselier Merkel. Om het verzet tegen kernenergie in Duitsland wat tegemoet te komen, kondigde Merkel eerder deze week aan dat ze zeven van de zeventien kerncentrales in Duitsland tijdelijk stillegt.

Kernenergie is altijd erg onpopulair geweest in Duitsland, zeker nadat er in 1986 een radioactieve wolk over het land dreef die afkomstig was uit de ontplofte kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne. De vorige linkse regering, onder leiding van SPD-kanselier Schröder, was van plan om in 2021 kernenergie definitief in de ban te doen.

CDU-kanselier Merkel besloot om de Duitse kerncentrales nog twaalf jaar langer te laten draaien. Maar dat plan heeft ze nu weer in de koelkast gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl