NOS NieuwsAangepast

Sportvelden voorlopig niet vrij van chemische bestrijdingsmiddelen

Het lukt sportverenigingen niet om het gebruik chemische bestrijdingsmiddelen vanaf volgend jaar drastisch terug te brengen. Dat bevestigen de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en sportkoepel NOC*NSF na berichtgeving van de Volkskrant. De organisaties willen nieuwe afspraken maken met de overheid.

Op voetbalvelden, hockeyvelden, tennisbanen en golfbanen door heel Nederland worden verschillende soorten chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Die brengen risico's met zich mee voor mens, dier en milieu. Zo zou in sommige gevallen glyfosaat worden gebruikt. Dat product staat ook bekend als Roundup en is mogelijk kankerverwekkend; in de VS lopen hierover honderden rechtszaken.

Het professioneel gebruik van bestrijdingsmiddelen buiten de landbouwsector is sinds 2017 bij wet verboden. Sportverenigingen mochten nog wel onkruidverdelgers en andere middelen blijven gebruiken, op voorwaarde dat ze zelf met een andere methode zouden komen voor het onderhoud van sportbanen en velden met gras of kunstgras.

'Ontzettend ingewikkeld'

In 2015 kwamen verschillende partijen, waaronder de VSG en NOC*NSF, tot een Green Deal Sportvelden. Daarin spraken ze af vanaf 2020 alleen nog landbouwgif te gebruiken als dat strikt noodzakelijk is. Inmiddels is duidelijk dat dit niet bij alle verenigingen gaat lukken.

"Als er volgend jaar een totaalverbod komt op bestrijdingsmiddelen, betekent dat dat miljoenen mensen niet kunnen sporten. Het gaat om tienduizenden sportvelden en die zijn ontzettend ingewikkeld te onderhouden zonder gewasbeschermingsmiddelen", zegt voorzitter André de Jeu van de VSG. De chemische middelen vormen volgens De Jeu geen gevaar voor de gezondheid. "Als ik op de fiets naar de stad rijd, krijg ik meer troep binnen dan op zo'n sportveld."

'Gewoon even wennen'

NOC*NSF zegt dat veel sportverenigingen wel proberen om geen chemische middelen te gebruiken. "Bij een aantal verenigingen lukt dat ook. Zo is het bij veel golfbanen redelijk goed op orde. Maar het is de vraag of daar ook in de toekomst helemaal geen bestrijdingsmiddelen meer nodig zijn." Algen en onkruid kunnen weer oprukken op velden, bijvoorbeeld bij veranderende weersomstandigheden.

Volgens de Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek (BSNC) is voor het onderhoud van kunstgras al geen landbouwgif meer nodig. "Er zijn nog een paar plantensoorten die we zonder die middelen niet goed kunnen bestrijden. We gaan om de twee jaar met het ministerie zitten om het gebruik van chemische middelen verder terug te dringen."

In de Volkskrant staat het voorbeeld van voetbalvereniging ASV'33 uit Aarle-Rixtel in Noord-Brabant, waar geen chemische middelen meer worden gebruikt. Het beheer van de velden kost daardoor meer tijd, zegt de vicevoorzitter van ASV'33. Hij denkt dat alle verenigingen op termijn overstappen op biologische middelen. "Clubs moeten gewoon even wennen, meer niet", zegt hij in de krant.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil nog niet reageren op de berichtgeving rond de Green Deal Sportvelden. Staatssecretaris Van Veldhoven praat volgende week met de Tweede Kamer over bestrijdingsmiddelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl