Clemens Westerhof in 1994 met Ben Iroha (Roda JC) en Finidi George (Ajax)
NOS Voetbal

25 jaar na winst Afrika Cup met Nigeria ontvangt Westerhof eindelijk zijn huis

Hij heeft er 25 jaar op moeten wachten. Clemens Westerhof werd in 1994 na het winnen van de Afrika Cup met Nigeria een huis beloofd in het West-Afrikaanse land. Pas deze week ontving hij eindelijk de sleutels.

De inmiddels 79-jarige Westerhof was tussen 1989 en 1994 succesvol bondscoach van Nigeria. Met onder anderen Finidi George, Jay-Jay Okocha en Sunday Oliseh in de gelederen veroverde hij in zijn laatste jaar als coach de prestigieuze Afrika Cup door in de finale met 2-1 af te rekenen met Zambia.

Bovendien plaatste het land zich dat jaar voor het eerst voor een wereldkampioenschap. Het avontuur strandde destijds in de achtste finales tegen Italië.

Toenmalig regeringsleider Sani Abacha zegde de voltallige selectie en staf daarop een huis toe, maar slechts een paar van hen mocht het cadeau ook daadwerkelijk in ontvangst nemen. Westerhof had het presentje al uit zijn hoofd gezet, totdat hij ineens een uitnodiging kreeg.

"Je moet hier altijd geduld hebben, maar dan heb je ook wat... Het huis is als het goed is in juli af, maar het ziet er nu al goed uit", reageert de oud-coach vanuit Nigeria.

Westerhof, in de jaren '80 assistent bij Feyenoord en hoofdcoach van Vitesse en MVV, groeide uit tot een soort voetbalzendeling in Afrika, waar hij ook werkte in Zimbabwe en Zuid-Afrika. Een nieuwe job in zijn geliefde continent ziet hij niet meer zitten. "De academies en faciliteiten zijn allemaal een stuk minder geworden", zegt hij.

Clemens Westerhof in 2003

Met zijn nieuwe vakantiehuis is hij wel blij. De Nigeriaanse voetbalbond maakte er bij de sleuteloverdracht een officieel moment van. Een mooie erkenning, vindt Westerhof. "Of ik hier ga wonen? Absoluut niet. Dat gaat mijn vrouw niet leuk vinden. Overmorgen keer ik weer terug naar Nederland."

In 2014 maakte Andere Tijden Sport een aflevering over de succesvolle periode van Westerhof als bondscoach van Nigeria. 'Kuifje in Nigeria' is in de video hieronder te bekijken.

Andere Tijden Sport: het Nigeria van Westerhof

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl