Thijs H. ontkent drie moorden, aanklager mag beelden gebruiken
Thijs H. ontkent drie wandelaars te hebben gedood. Dat schrijft de rechter-commissaris in een uitspraak, waarin hij de ggz-kliniek Mondriaan in Maastricht opdraagt videobeelden van H. af te staan aan het Openbaar Ministerie.
De kliniek weigerde de beelden af te staan vanwege het medisch beroepsgeheim. Maar volgens de rechter-commissaris kan het Openbaar Ministerie de informatie niet op een "andere, minder ingrijpende manier" verkrijgen vanwege de ontkenning van H., het gebrek aan getuigen en het feit dat "direct betrokkenen niet erg bereid lijken om te verklaren".
Zo willen de medewerkers van de kliniek geen verklaring afleggen, blijkt uit het proces-verbaal.
Bebloede kleding
H. wordt verdacht van de moord op drie wandelaars eerder deze maand: een vrouw die haar hond aan het uitlaten was in de Scheveningse bosjes in Den Haag en een man en vrouw op de Brunssummerheide.
Een psychiater constateerde dat H. bij binnenkomst op de dag van de moorden op de Brunssummerheide bloed op zijn kleding en handen had. H. zou ook hebben gezegd dat hij een paar uur op de Brunssummerheide had rondgezworven.
Het OM wil de camerabeelden uit de kliniek graag gebruiken voor het proces tegen H., omdat daarop mogelijk te zien is welke kleding hij droeg en of daar bloedsporen op zitten.
Stoelen op elkaar gestapeld
Op de dag van de twee moorden wist H. ook nog korte tijd te ontsnappen uit de ggz-kliniek door een paar stoelen op elkaar te stapelen in de binnentuin. Na een paar uur werd hij door zijn ouders teruggebracht naar de kliniek.
Hierna werd besloten om hem op een gesloten afdeling te plaatsen. Een dag later bleek dat hij opnieuw was weggelopen. De kliniek heeft toen contact opgenomen met de officier van justitie. Later die dag is H. aangehouden.
Goed te volgen motivering
De kliniek zegt in een verklaring de uitspraak te respecteren. "Alleen de rechter-commissaris kan beslissen dat het belang van de waarheidsvinding het belang van medisch beroepsgeheim overstijgt. Aan de beslissing ligt een uitgebreide en goed te volgen motivering ten grondslag", staat in de verklaring.
De kliniek zegt het verschrikkelijk te vinden wat er is gebeurd en mee te leven met de nabestaanden. De zaak rond Thijs H. heeft volgens de verklaring veel impact gehad op de medewerkers. De kliniek legt verder uit dat vragen van de media niet konden worden beantwoord vanwege het medisch beroepsgeheim.