NOS NieuwsAangepast

Rechter verbiedt ov-staking rond Schiphol, er moeten treinen rijden

Tijdens de landelijke stakingsdag van dinsdag moet luchthaven Schiphol bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Dat heeft de rechter beslist in een kort geding. De rechter heeft bevolen dat er vier keer per uur een trein moet rijden tussen Amsterdam Centraal, Amsterdam Sloterdijk, Amsterdam Lelylaan, Schiphol en Hoofddorp.

Wel moeten luchtvaartmaatschappijen op dinsdag het aantal vluchten naar Schiphol beperken. Het aantal treinen dat zal rijden, zal veel minder dan normaal zijn.

De uitspraak gaat alleen over Schiphol, niet de rest van het land, benadrukt de rechter. Hij wees erop dat een geringe verstoring bij de luchthaven aanzienlijke impact heeft voor tienduizenden reizigers. "Het gaat hier om derden die buiten het conflict staan."

Machinisten, conducteurs en buschauffeurs gaan dinsdag staken voor een beter pensioen. Daardoor rijden er, op de regio rond Schiphol na dus, landelijk geen treinen en blijven op veel plaatsen ook de streekbussen stilstaan.

Hard gelag

De rechter zegt zich te realiseren dat zijn beslissing een "hard gelag" is voor de medewerkers van de NS die tijdens de stakingsdag de treinen moeten laten rijden, terwijl de meeste van hun collega's staken.

De rechter zegt dat hij begrijpt dat juist deze medewerkers de afgelopen jaren de gevolgen hebben ondervonden van "de besluiteloosheid op het pensioendossier". De rechter roept de machinisten en conducteurs op om voor ogen te houden dat de treinen dinsdag niet worden gebruikt om ministers te vervoeren. "Maar om ervoor te zorgen dat dat het succes van de staking niet wordt overschaduwd door berichtgeving over de puinhoop die er rond Schiphol is ontstaan."

Begrip

Eerder op de dag werd er urenlang vergaderd tussen de vakbonden, Schiphol en NS, waarbij de rechter als een soort bemiddelaar aanwezig was. Die gesprekken liepen op niets uit en de partijen lieten het uiteindelijk toch aan de rechter om een vonnis te vellen.

Henri Janssen van FNV Spoor is teleurgesteld dat zo'n 325 medewerkers dinsdag niet kunnen staken rond Schiphol en Amsterdam. "Maar ik begrijp de argumenten over de veiligheid", zegt hij. "En we zijn wel tevreden dat de algemene staking kan doorgaan."

Schiphol-topman Benschop is blij met de uitspraak. Hij ziet het besluit om de treinen te laten rijden als "een belangrijke bouwsteen" en zegt dat de luchthaven zelf ook maatregelen neemt. Hij adviseert reizigers contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij. "Het zal geen normale dinsdag worden", zegt hij.

Ook de NS waarschuwt reizigers alvast. "Vier keer per uur een trein is een fractie van wat er normaal rijdt", zegt een woordvoerder. Hij zegt dat het aantal treinen bij lange na niet genoeg is voor normale reizigersaantallen en alleen is bedoeld voor "noodzakelijke Schipholreizen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl