NOS NieuwsAangepast

'Ufo-treintje' boven Nederland satellieten van Elon Musk

Mysterieuze lichten aan de nachthemel blijken geen ufo's maar satellieten van het bedrijf van Elon Musk. Ze vlogen kort voor 01.00 uur boven ons land in een opvallende formatie, en rond 02.30 uur nogmaals, zegt satelliettracker Marco Langbroek.

Op beelden gemaakt door Langbroek is goed te zien hoe de satellieten een treintje vormen:

Zo vlogen de satellieten van Elon Musk vannacht boven ons land

De zestig satellieten van 200 kilo werden afgelopen ochtend (Nederlandse tijd) gelanceerd met een Falcon-raket van de ruimtebasis Cape Canaveral. Ze zijn bedoeld om breedbandinternet wereldwijd beter bereikbaar te maken. Uiteindelijk moet er een netwerk van mogelijk 12.000 satellieten komen, StarLink, op enkele honderden kilometers boven de aarde.

Langbroek had al berekend dat de satellieten over Nederland zouden trekken en stond klaar met zijn camera. "Ik stond te juichen toen ze in beeld kwamen." De tweede keer was de bewolking spelbreker.

Anderen die op dit tijdstip nog buiten waren, werden verrast door het schouwspel. "We zagen opeens een lange rits van tientallen lampjes. Het was niet een meteoriet, want het bleef minutenlang te zien aan de hemel", zegt een ooggetuige uit Maarsbergen tegen de NOS.

"Ik wist niet wat ik moest denken", zegt iemand die de lichten over Den Haag zag trekken. "Valt Rusland Amerika aan? Zijn het ufo's? Ik wist het echt niet."

Op Twitter uitten ook veel mensen hun verbazing. "Een bizar gezicht", twittert iemand, "zo apart om te zien", schrijft een ander. De strakke lijn van lichtjes werd door velen vergeleken met de verlichting van een voorbijrijdende trein.

Op de site www.ufomeldpunt.nl regende het berichten uit het hele land.

Volgens Langbroek vliegen de satellieten nu nog zo in formatie omdat ze net gelanceerd zijn. Uiteindelijk zullen ze verder uit elkaar manoeuvreren en zullen de lampjes aan de nachthemel minder opvallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl