Het Amerikaanse vliegdekschip Abraham Lincoln is al in de regio
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw Amerikaanse versterking naar Midden-Oosten om spanningen met Iran

Het Pentagon stuurt vanwege de spanningen met Iran 1500 extra militairen naar het Midden-Oosten. Die worden vooral gestationeerd op Amerikaanse oorlogsschepen die al eerder naar de Arabische Zee en de Perzische Golf zijn gedirigeerd.

Washington zegt dat de versterkingen nodig zijn om Amerikaanse troepen in het gebied te beschermen. Onder de 1500 extra militairen zijn Patriot-luchtverdedigingsspecialisten en gevechtspiloten.

Waarnemend minister van Defensie Patrick Shanahan spreekt van een "voorzichtige reactie op bedreigingen van Iran."

De spanningen in de regio liepen de afgelopen tijd op na aanvallen op Saudische olietankers- en installaties. Het soennitische Saudi-Arabië is een belangrijke bondgenoot van Amerika en een vijand van het sjiitische Iran.

Volgens Saudi-Arabië wordt geprobeerd de internationale olie-aanvoerlijnen te ontwrichten en is de schade aanzienlijk. Saudi-Arabië is sinds 2015 militair betrokken bij het conflict in Jemen en steunt de regeringstroepen daar in de strijd tegen Houthi-rebellen, die door Iran worden geholpen. Teheran zegt niets met de aanvallen te maken te hebben.

Op 30 mei is er op verzoek van Saudi-Arabië in Mekka een extra bijeenkomst met de leiders uit de Arabische landen en de Golfstaten om de situatie te bespreken.

De Saudische minister van Buitenlandse Zaken zei eerder dat zijn land "niet ten strijde wil trekken tegen Iran, maar wel bereid is zijn belangen te verdedigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl