Kick Out Zwarte Piet kreeg in Eindhoven te maken met een tegendemonstratie
NOS Nieuws

NCTV: actiegroep Kick Out Zwarte Piet niet extremistisch

De NCTV heeft de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) nooit als links-extremistische of terroristische organisatie gezien. De overheidsinstantie schrijft in een brief dat die aanname "berust op een misverstand".

In de brief reageert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) op een klacht van KOZP. De anti-Zwarte Piet-demonstranten werden genoemd in een rapport dat in 2017 werd gepubliceerd.

Volgens de NCTV is de actiegroep alleen als activistische organisatie bestempeld, en niet als extremistische. Dat KOZP een dreiging zou vormen, is volgens de NCTV een onjuiste interpretatie. Na gesprekken tussen beide partijen besloot de instantie daarom opheldering te geven.

"Het is fijn dat de NCTV korte metten heeft gemaakt met deze foute suggestie", zegt KOZP-voorman Jerry Afriyie. "Uiteraard hadden wij nooit in het rapport genoemd moeten worden. De NCTV is niet zomaar een organisatie. Wat zij zeggen, telt. Als ze een waarschuwing geven, wordt die hoog opgenomen, zelfs al worden we 'slechts' als activistische organisatie bestempeld."

Polarisatie

De overheidsorganisatie brengt drie à vier keer per jaar in een rapport het dreigingsbeeld van terrorisme in Nederland in kaart. Dat komt tot stand op basis van informatie van verschillende bronnen, zoals wetenschappelijke publicaties en overheidspartijen. Naast de terroristische dreiging brengt de NCTV ook de polarisatie in Nederland in beeld.

De discussie over Zwarte Piet, waar de NCTV sinds enkele jaren over publiceert, valt in die laatste categorie. Waar activisten opereren binnen de grenzen van de wet, zijn extremistische organisaties bereid om in "ernstige mate de wet te overtreden". Dat is hier dus niet het geval.

Angst

Afriye heeft naar eigen zeggen veel last gehad van de term. "Ik reis veel door het land om uitleg en gastlessen te geven over Zwarte Piet. Zulke gesprekken, met gemeenten bijvoorbeeld, zijn regelmatig afgezegd. Mensen lazen in artikelen dat we gewelddadig zijn en werden daar bang van." Bij sommige evenementen moest Afriyie beveiligd worden.

Ook in de media ondervonden de activisten de gevolgen van het rapport. Zo weigerde 'blokkeerfries' Jenny Douwes met KOZP-voorzitter Jerry Afriye in gesprek te gaan bij RTL Late Night, omdat KOZP een terroristische organisatie zou zijn.

En in november 2018 publiceerde De Telegraaf een artikel onder de kop "Het gevaar van een radicale agenda", met een foto waarop Afriyie en mede-actievoerder Mitchell Esajas voor een zwarte lucht werden geplaatst.

"Wijzelf hebben deze opheldering niet nodig", zegt Afriyie. "Wij weten dat we niet gewelddadig zijn. Maar ik denk wel dat het helpt om weer vrijer met welwillende mensen in gesprek te kunnen gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl