In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Sorry Wiebes voor 'bevinkje' bij luidruchtig onthaal in Groningen

 • RTV Noord
  Groningers demonstreren tijdens het bezoek van de ministers
 • RTV Noord
  Groningers demonstreren tijdens het bezoek van de ministers
 • RTV Noord
  Groningers luiden de noodklok
 • RTV Noord
  Groningers demonstreren tijdens het bezoek van de ministers

Minister Wiebes biedt zijn excuses aan over een uitspraak die hij vandaag deed bij zijn bezoek aan Groningen. In zijn uitleg waarom hij nog niet direct met concrete maatregelen komt noemde hij de aardbeving van gisteren "een bevinkje".

Op de vraag van RTV Noord waarom Wiebes tijdens zijn bezoek niets concreets kon bieden aan de gedupeerde Groningers, zei hij: ''Het versnellingspakket waar de maatregelen in zitten gaan we over twee weken bespreken. Als we dat nu allemaal hadden moeten doen aan de hand van één bevinkje, zou dat ronduit armetierig zijn geweest.''

De uitspraak leidde tot verontwaardigde reacties. SP-kamerlid Sandra Beckerman noemde het "volstrekt onnacceptabel en volstrekt onvoldoende". D66-kamerlid Matthijs Sienot vindt "verkleinwoorden hier absoluut ongepast".

"Het was inderdaad een stomme verspreking. Ik heb eerder juist benadrukt hoe heftig deze beving is voor de bewoners", zei Wiebes na de commotie. "Ik probeerde duidelijk te maken dat deze ene beving niet de aanleiding is om nu opeens iets uit de mouw te toveren, maar dat we al maanden continu zoeken naar mogelijkheden voor verbetering en versnelling. Dat verdienen de Groningers."

Samen met minister Ollongren was hij vandaag bij het dorpshuis in Westerwijtwerd waar ze met inwoners spraken over de aardbeving van gisteren. De ministers werden met protestborden en spandoeken onthaald

Veel Groningers zijn woedend omdat ze vinden dat de gaswinning moet stoppen. "Genoeg is genoeg", "Wiebes weg" en "Boos en bang", stond er onder meer op de spandoeken. De inwoners van Westerwijtwerd riepen ook terwijl de ministers langsliepen. "Tempo, tempo", zeiden ze.

De aardbeving was gisteren vroeg in de ochtend en had een kracht van 3,4.

Ollongren en Wiebes gingen in en bij het dorpshuis in Westerwijtwerd het gesprek aan:

'Groningers zijn mensen die zich niet laten kisten'

De Groninger Bodem Beweging had opgeroepen tot het protest. Vice-voorzitter Derwin Schorren is niet optimistisch over het resultaat van het bezoek van de bewindslieden, zei hij van tevoren tegen RTV Noord. "We verwachten er niets van. Het wordt een bezoek als alle andere bezoeken, met geen nieuwe uitkomsten. Het gaat eigenlijk alleen maar om geld. Wie gaat het betalen? De NAM of de Staat. Ze willen allebei zo weinig mogelijk betalen."

Toch vindt Schorren het nodig om een signaal af te geven. "Omdat wij continu moeten uitdragen dat het ons aan het hart gaat wat hier gebeurt. Want hier staan gewoon gezinnen. Burgers die te maken hebben met de gevolgen van de gaswinning. Met de procedures die daarop volgen. Met scheuren in de huizen omdat de gaswinning nog steeds niet terug is naar nul. Maar ook psychisch leed, omdat mensen in onzekerheid leven en kinderen niet op hun slaapkamer durven slapen."

Advertentie via Ster.nl