Thierry Brinkman viert feest na zijn late treffer voor Bloemendaal tegen zijn oude club Kampong
NOS Sport

Bloemendaal wint eerste finaleduel van Kampong na spectaculair slot

De hockeyers van Bloemendaal zijn een stap dichter bij de eerste landstitel sinds 2010. In het eerste finaleduel om de landstitel werd Kampong, dat zich op eigen veld gesteund wist door 4.000 toeschouwers, met 2-1 verslagen.

Zaterdag kan Bloemendaal het karwei op eigen veld afmaken.

Brinkman doet oude liefde Kampong pijn met treffer in slotfase

In de reguliere competitie was er niet veel verschil tussen beide formaties. Ze wonnen beide op elkaars veld met 2-1 en leden maar drie nederlagen. Bloemendaal en Kampong eindigden in punten gedeeld eerste, maar omdat de Utrechters een iets minder doelsaldo (+32 om +38) hadden, ging Bloemendaal als nummer één de play-offs in.

Hoogstandje Croon

Bloemendaal, dat in 2010 voor het laatst landskampioen werd, kende een bliksemstart in Utrecht: al na vijf minuten lag de bal in het net na een fenomenale actie van Jorrit Croon.

De jonge international fopte Sander de Wijn, kreeg de bal wat gelukkig mee, hield hem een paar keer hoog op zijn stick en wipte hem achteloos in het doel van Kampong.

Jorrit Croon (10) wordt geknuffeld nadat hij Bloemendaal op 1-0 heeft gebracht tegen Kampong

Daarna nam Kampong, de kampioen van 2017 en 2018, het initiatief over. De Utrechters kregen legio kansen, maar Bjorn Kellerman, Philip Meulenbroek en strafcornerspecialist Jip Janssen wisten het net niet te vinden.

Na rust werden de aanvallen van Kampong wanhopiger en waren de beste kansen voor de bezoekers uit Bloemendaal. Doelman David Harte hield Kampong op de been met knappe reddingen, waarvan die op Jasper Brinkman de mooiste was.

Spectaculair slot

Met nog drie minuten te spelen veerde het publiek in Utrecht alsnog op toen Philip Meulenbroek een dwarrelschot van Kellerman van richting veranderde en daarmee doelman Maurits Visser verraste.

Philip Meulenbroek haalt uit in het eerste finaleduel met Bloemendaal

Dat Meulenbroek de beslissing forceerde was even onwaarschijnlijk als logisch: na de landstitel vorig jaar stopte hij met tophockey, om vervolgens in de winterstop toch weer terug te keren vanwege de vele blessures bij het eerste elftal. Sindsdien wist Meulenbroek alweer dertien keer te scoren voor Kampong.

Brinkman verpest Kampong-feestje

Toch ging de zege naar Bloemendaal. Uitgerekend Thierry Brinkman tikte een voorzet van Emmanuel Stockbroekx bij de tweede paal in het doel en bracht daarmee zijn oude club op de knieën.

Finale play-offs hoofdklasse

Woensdag 22 mei Kampong-Bloemendaal
Zaterdag 25 mei, 16.00 uur Bloemendaal-Kampong
Zondag 26 mei, 16.00 uur Bloemendaal-Kampong *
* indien nodig

Ook HGC en Amsterdam, de verliezers van de halve finales, begonnen vanavond aan hun best-of-three-serie. Amsterdam won op eigen veld met 3-2. De winnaar van de serie plaatst zich als derde voor de Euro Hockey League.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl