Jurgen Streppel wordt genoemd bij De Graafschap ANP

Het eredivisieseizoen zit erop, de zomer komt eraan, en dan draait de trainerscarrousel traditioneel weer zijn rondjes. Welke clubs hebben een nieuwe trainer nodig en wie is er in de markt voor een nieuw baan?

Het linkerrijtje in de eredivisie hoeft zich (vooralsnog) niet druk te maken over wie er komend seizoen langs de lijn staat. Ajax en PSV hebben in Erik ten Hag en Mark van Bommel trainers die er nog niet zo lang zitten. Maar zeg natuurlijk nooit nooit in de voetballerij, want er kan komende zomer ook zomaar gelonkt worden naar die twee door aansprekende buitenlandse clubs.

Bij Feyenoord komt Jaap Stam aan het roer, bij AZ wordt Arne Slot de opvolger van John van den Brom, die op zijn beurt aan de slag gaat bij FC Utrecht. Vitesse en Heracles Almelo gaan - als er niets geks gebeurt - door met Leonid Sloetski en Frank Wormuth.

Maar in het rechterrijtje staan er nog wel wat vacatures open.

sc Heerenveen: blijft Jansen?

Bij het kwakkelende Heerenveen werd Jan Olde Riekerink op 10 april op non-actief gesteld vanwege de teleurstellende resultaten. Johnny Jansen nam de honneurs als interim-trainer waar tot het einde van het seizoen. Maar wie staat er na de zomer voor de groep?

Martin Haar wordt mogelijk toegevoegd aan de technische staf van Heerenveen Pro Shots

De kans lijkt aanwezig dat de relatief onervaren Jansen trainer blijft. Naar verluidt zijn de Friezen van plan om een ervaren man naast Jansen neer te zetten en hun oog zou daarbij zijn gevallen op de 67-jarige Martin Haar, die naam maakte bij AZ en momenteel hoofdtrainer van RKVV Velsen is.

PEC Zwolle: verder zoeken na Steijn

Bij PEC Zwolle belooft het een roerige zomer te worden. Eind vorig jaar werd trainer John van 't Schip ontslagen en vervangen door Jaap Stam. De Kampenaar besloot enkele maanden later echter de trein naar Rotterdam-Zuid te pakken, waar hij komend seizoen trainer van Feyenoord is, als opvolger van Giovanni van Bronckhorst.

De gewenste nieuwe coach was huidig VVV-trainer Maurice Steijn. Er werden ook al gesprekken gevoerd, maar vorige week bleek dat PEC en Steijn het niet eens konden worden over het salaris. Steijn blijft in Venlo, PEC moet verder zoeken.

Fortuna Sittard: een tussenpaus?

René Eijer verlaat Fortuna Sittard na een succesvol seizoen in de eredivisie. De club promoveerde vorig jaar naar de eredivisie en wist zich dit seizoen zonder al te veel problemen te handhaven. Toch vertrekt Eijer. Maar daar is een logische verklaring voor.

De 56-jarige Eijer lijdt aan de ziekte MS en heeft daardoor in fysiek opzicht z'n beperkingen. Fortuna wil dat de hoofdtrainer komend seizoen juist méér veldwerk zal verrichten. "Als er zaken voorgedaan moeten worden, moet ik afhaken", laat Eijer weten. "Beide partijen zijn na een uitgebreide evaluatie tot de conclusie gekomen dat het beter is dat onze wegen scheiden", meldde Fortuna.

Kevin Hofland heeft nog niet de juiste papieren en dus is er nog een vacature in Sittard ANP

Wie de nieuwe trainer wordt, is nog niet bekendgemaakt. Assistent-trainer Kevin Hofland had dit seizoen al een flinke vinger in de pap, maar beschikt nog niet over de juiste papieren. Hij is waarschijnlijk na komend seizoen klaar met de cursus. Om die tijd te overbruggen moeten de Limburgers dus op zoek naar een nieuw gezicht, wellicht een tussenpaus.

De Graafschap: Streppel in het vizier

Henk de Jong vertrekt na dit seizoen naar SC Cambuur. Eerst moet hij proberen om met De Graafschap in de eredivisie te blijven en die uitkomst zal ongetwijfeld meespelen in de aanstelling van een nieuwe hoofdtrainer.

Naar verluidt zette De Graafschap in eerste instantie in op oud-NEC-trainer Peter Hyballa, maar voor de Duitser moet een flinke afkoopsom worden betaald aan de Slowaakse club DAC.

En dus is het vizier van technisch directeur Peter Hofstede nu gericht op Jurgen Streppel, weet Omroep Gelderland. De oud-trainer van Willem II en sc Heerenveen zit zonder club nadat zijn contract bij het Cypriotische Anorthosis Famagusta niet werd verlengd.

Excelsior: wachten op de nacompetitie

Ricardo Moniz is tot het einde van het seizoen trainer van Excelsior. De 54-jarige Rotterdammer was begin april de opvolger van de opgestapte Adrie Poldervaart.

Ricardo Moniz kijkt toe bij Excelsior ANP

Excelsior moet via de nacompetitie handhaving proberen af te dwingen. Eerst dient RKC Waalwijk te worden verslagen, daarna staat een tweeluik met Go Ahead Eagles of FC Den Bosch op het programma.

Voor Excelsior geldt een beetje hetzelfde verhaal als bij De Graafschap: eredivisie of eerste divisie maakt nogal een verschil. En dus zal er pas een nieuwe trainer worden aangesteld als het seizoen er echt op zit voor Excelsior.

Feyenoord: geen trainer nodig, wel een technisch directeur

Feyenoord heeft al een nieuwe trainer: Jaap Stam komt over van PEC Zwolle en volgt Giovanni van Bronckhorst op. Maar rustig is het nog niet in Rotterdam-Zuid, want de club is nog naarstig op zoek naar een opvolger van de afzwaaiende technisch directeur Martin van Geel.

Naar verluidt hebben de Rotterdammers al vergeefs de pijlen gericht op Nico-Jan Hoogma (KNVB), Max Huiberts (AZ), Joris Mathijsen (Willem II), Ferry de Haan (Excelsior) en Earnest Stewart (Amerikaanse voetbalbond). Werk aan de winkel dus nog voor Feyenoord-directeur Jan de Jong.

STER reclame