NOS NieuwsAangepast

'In een klap duidelijk dat Groningen nog niet veilig is'

De gaswinning in Groningen moet zo snel mogelijk stoppen en de afhandeling van aardbevingsschade moet ruimhartig worden opgepakt. Dat zegt de Groningse commissaris van de koning René Paas na de aardbeving van vanochtend in de gemeente Loppersum.

"Deze beving maakt in een klap duidelijk dat Groningen nog niet veilig is", zegt Paas. "Een aardbeving komt altijd als een verrassing, maar het was ons bekend dat er nog zo'n grote klap kon komen. "Volgens Paas is nu wel duidelijk dat zo snel mogelijk moet worden gestopt met gaswinning. "Meer gas terug is altijd beter."

Bij het Schadeloket van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) zijn vandaag 19 meldingen binnengekomen van schade aan woningen of panden met een acuut onveilige situatie. Een speciaal team onderzoekt deze meldingen binnen 48 uur. In totaal kwamen er vandaag 431 aanvragen tot schadevergoeding binnen. Op een gewone dag zijn dat er circa dertig. Ook kwamen er honderden telefoontjes binnen van bewoners met vragen, maar soms bellen ze ook om gewoon even hun verhaal te doen, aldus de TCMG.

Dit jaar versterken

De Groningse commissaris wil dat er haast wordt gemaakt met de versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied. "Ik wil gewoon dat er nog dit jaar feitelijk wordt versterkt. De Groningers willen resultaten zien, ze willen een gevoel van veiligheid", zegt Paas. Hij praat vandaag met de verantwoordelijke ministers over de beving van vanochtend.

Inwoners van Westerwijtwerd reageerden vanochtend geschokt tegen RTV Noord:

Inwoners Westerwijtwerd: 'Alsof er een dikke vrachtauto aankwam'

Ook burgemeester Hans Engels van de gemeente Loppersum wil dat de versterking van huizen sneller wordt opgepakt. "Er is hier sprake van een crisis. Je ziet geen rookpluimen, geen vuur en geen slachtoffers op de grond, maar we hebben hier een crisis", zegt hij.

De politiek in Den Haag moet nu heel snel actie ondernemen, vindt de burgemeester, want er is veel onrust bij inwoners. "Den Haag wacht te lang op nieuwe beoordelingen, computermodellen, nieuwe inspecties en nieuwe adviezen. Ik zie nog geen enkel busje rijden om de huizen hier veilig te maken."

Moedeloosheid

Minister Wiebes erkent dat het allemaal sneller moet en begrijpt dat Groningers moedeloos worden. Zowel de schadeafhandelingen als de afbouw van het boren moeten sneller, zegt hij.

"Dit is echt heel heftig. Je weet dat het kan gebeuren maar toch ben je ontstemd. Ik ben blij dat we hebben besloten om de gaswinning naar beneden te doen. Maar het moet sneller. Dus ik begrijp de moedeloosheid ook. We liggen voor op schema, maar het is duidelijk niet genoeg, de kans op bevingen is er nog steeds. Er moeten onorthodoxe maatregelen genomen worden."

NAM moet uitleg geven

Omdat de aardbeving van vandaag zwaar was en lang duurde, moet de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) binnen 48 uur een analyse aanleveren bij het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). De NAM is verantwoordelijk voor de gaswinning in Groningen.

Na de beving van vorig jaar moest ook een analyse worden aangeleverd; het SodM bepaalde daarna dat de gaswinning met bijna de helft moet worden teruggebracht.

Premier Rutte noemde de beving in het tv-programma Goedemorgen Nederland "verschrikkelijk". Hij zei te hopen dat de schade meevalt. Volgens Rutte was iedereen in de jaren vijftig nog heel optimistisch over de gaswinning, maar is het nu "veranderd in een nachtmerrie".

"Meer gas uit buitenland"

De belangengroep Groninger Bodem Beweging erkent dat de gaskraan niet vandaag of morgen dicht kan, maar vraagt de overheid om het proces wel te versnellen en ook serieus werk te maken van de versterkingsoperatie.

De groep zegt dat de overheid niet langer het argument van leveringszekerheid moet gebruiken om de gaskraan niet nog verder dicht te draaien. Dan moet maar meer gas in het buitenland worden gekocht, zegt de Groninger Bodem Beweging, want het belang van Groningers moet voorop staan.

Een andere belangengroep in het aardbevingsgebied, het Groninger Gasberaad, dringt ook aan op versnelling van de versterkingsoperatie. "Dit vraagt om een crisisachtige aanpak. Het bestaat niet dat we hier eindeloos bezig zijn met allerlei juridische procedures en discussies en niet een schadeproces van de grond krijgen", zegt een woordvoerder.

Eerder legde NOS op 3 al uit hoe het kan dat de gaswinning in Groningen aardbevingen veroorzaakt. En waarom de gaskraan dichtdraaien niet per se betekent dat er dan geen bevingen meer plaatsvinden:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl