
Defensie wil af van leden criminele motorbendes
Defensie heeft enkele militairen laten weten dat hun verklaring omtrent gedrag wordt ingetrokken omdat ze betrokkenheid hebben met motorbendes als Satudarah of Hells Angels. De kans is groot dat dit tot hun ontslag leidt.
In Nederland zijn inmiddels twee motorbendes verboden, Satudarah en Bandidos. Tegen de Hells Angels loopt een rechtszaak, omdat ook die organisatie zich schuldig zou maken aan criminele activiteiten.
Volgens minister Bijleveld heeft "een redelijk aantal militairen" banden met dit soort motorbendes. "En dat verhoudt zich niet tot de vertrouwensfunctie die je hebt bij defensie". Ze zegt dat er met verschillende mensen op individueel niveau gesprekken worden gevoerd.
'Hele plaatje'
Een woordvoerder van het ministerie liet eerder op de dag al weten dat daarbij naar het "het hele plaatje" wordt gekeken. Niet alleen naar de betrokkenheid bij van een motorbende, maar ook naar "de loyaliteit en het veiligheidsbewustzijn en de integriteit" van de militairen.
Alleen het opzeggen van het lidmaatschap van een motorbende is niet genoeg om het voornemen van Defensie ongedaan te maken. "Iedere medewerker van defensie moet van onbesproken gedrag zijn, hun verklaring van geen bezwaar kan worden ingetrokken als ze met criminele organisaties in aanraking zijn", verklaart Bijleveld.
Volgens het AD hebben zeker vier militairen al besloten dat ze naar de rechter stappen.
Bekijk ook
- liveblog
Legerleiding prijst strijders Azovstal-fabriek • Gouverneur: trainingscentrum Javoriv bestookt
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.
'Zorg moet rigoureus veranderen', luidt boodschap campagne Zorginstituut
Als we nu niet ingrijpen gaat over 20 jaar een derde van ons inkomen op aan zorg, stelt de overheidsinstelling.
Aantal foodtruckondernemingen sinds 2017 verdubbeld, vaker fulltime uitbaters
Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Foodtrucks zijn erg populair bij festivals.