NOS NieuwsAangepast

Defensie wil af van leden criminele motorbendes

Defensie heeft enkele militairen laten weten dat hun verklaring omtrent gedrag wordt ingetrokken omdat ze betrokkenheid hebben met motorbendes als Satudarah of Hells Angels. De kans is groot dat dit tot hun ontslag leidt.

In Nederland zijn inmiddels twee motorbendes verboden, Satudarah en Bandidos. Tegen de Hells Angels loopt een rechtszaak, omdat ook die organisatie zich schuldig zou maken aan criminele activiteiten.

Volgens minister Bijleveld heeft "een redelijk aantal militairen" banden met dit soort motorbendes. "En dat verhoudt zich niet tot de vertrouwensfunctie die je hebt bij defensie". Ze zegt dat er met verschillende mensen op individueel niveau gesprekken worden gevoerd.

'Hele plaatje'

Een woordvoerder van het ministerie liet eerder op de dag al weten dat daarbij naar het "het hele plaatje" wordt gekeken. Niet alleen naar de betrokkenheid bij van een motorbende, maar ook naar "de loyaliteit en het veiligheidsbewustzijn en de integriteit" van de militairen.

Alleen het opzeggen van het lidmaatschap van een motorbende is niet genoeg om het voornemen van Defensie ongedaan te maken. "Iedere medewerker van defensie moet van onbesproken gedrag zijn, hun verklaring van geen bezwaar kan worden ingetrokken als ze met criminele organisaties in aanraking zijn", verklaart Bijleveld.

Volgens het AD hebben zeker vier militairen al besloten dat ze naar de rechter stappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl