Staatssecretaris Harbers
NOS NieuwsAangepast

Staatssecretaris Harbers treedt waarschijnlijk af om fout met misdaadcijfers

Staatssecretaris Harbers zegt dat er onder zijn verantwoordelijkheid een fout is gemaakt met cijfers van ernstige misdaden die door asielzoekers gepleegd zouden zijn. Hij wil vandaag nog in debat met de Tweede Kamer, "voordat ik mijn conclusie trek".

Hij zegt ervan uit te gaan dat dit debat zijn laatste is als bewindspersoon en dat hij zal moeten opstappen:

Harbers: ik wil snel Kamerdebat om mijn gemaakte fouten misdaadcijfers asiel

De cijfers over misdrijven waarvan asielzoekers worden verdacht, werden vorige week gepresenteerd. Zaken als moord en verkrachting stonden onder het kopje 'overige'. Dat kwam Harbers op het verwijt te staan dat die cijfers waren weggemoffeld.

Reconstructie

Harbers zegt dat de afgelopen dagen uit een reconstructie is gebleken dat op het ministerie al was gewaarschuwd om niet met een top-10 van meest voorkomende misdrijven te werken, omdat minder voorkomende, zware delicten dan uit het zicht zouden verdwijnen. Met die boodschap van verschillende ambtenaren is niks gedaan.

Dit betekent dat er onder zijn verantwoordelijkheid een fout is gemaakt op het ministerie van Justitie en Veiligheid, concludeert Harbers. "Dat weegt politiek zwaar. Ik heb de voorzitter van de Tweede Kamer laten weten dat ik, voordat ik mijn conclusie trek, verantwoording wil afleggen in een debat. Liefst nog vandaag."

De staatssecretaris zegt dat hij juist volledige openheid wil geven over asielcijfers "omdat dat de enige manier is om draagvlak te houden voor het asielbeleid van het kabinet".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl