Drukte bij een apotheek in Hulst
NOS NieuwsAangepast

Bijsluiter wordt simpeler: belangrijkste informatie in een oogopslag

Een bijsluiter waarop de belangrijkste informatie over medicijnen in een oogopslag te zien is. Met die missie begint het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) met een proef. Het idee is de lange lappen tekst, veelal in kleine lettertjes, te vertalen in duidelijke icoontjes en overzichtelijke tekstblokken met de belangrijkste informatie.

Probleem met de huidige bijsluiter is volgens het CBG dat veel mensen hem niet aandachtig lezen, niet begrijpen, of in sommige gevallen helemaal niet kunnen lezen. De bijsluiter nieuwe stijl is een extra hulpmiddel om belangrijke informatie toch over te brengen, naast de bestaande voorlichting van artsen en apothekers. De nieuwe bijsluiter is een aanvulling op de traditionele bijsluiter en gaat deze dus niet vervangen.

Een indruk van de bijsluiter nieuwe stijl:

De bijsluiter nieuwe stijl

Icoontjes van een bord en bestek, een glas water en een klokje maken duidelijk hoe en met welke regelmaat een medicijn moet worden ingenomen. Een rood blok met een kruis en een glas wijn erin betekent dat alcohol bij bepaalde medicatie uit den boze is. Een vrouw met bolle buik met een waarschuwingsteken geeft aan dat zwangeren moeten overleggen met hun arts over dit medicijn.

Animatievideo's

Andere informatie wordt ondergebracht in korte, overzichtelijke tekstblokken met kopjes als "Waarvoor is dit medicijn?", "Belangrijkste waarschuwingen, let op!" en "Welke bijwerkingen kunt u krijgen?". Nieuw is het kader "Wat doet dit medicijn voor u?". Daarin staat wat de gunstige effecten zijn van medicatie - informatie die volgens het CBG niet in de traditionele bijsluiter staat. Groot verschil is dat erg zeldzame bijwerkingen niet worden genoemd. Die kunnen patiënten terugvinden in de traditionele bijsluiter.

Binnenkort wordt het prototype van de bijsluiter verder uitgewerkt, in samenwerking met apothekers en huisartsen. Daarbij wordt ook gekeken op welke manier de informatie wordt overgebracht: dat kan op papier, maar het CBG wil ook kijken naar een app of een mobiele webversie. Het college werkt samen met de stichting Kijksluiter, die sinds 2016 animatievideo's maakt over medicijngebruik.

Er zijn al apothekers die een eigen bijsluiter bijvoegen bij medicijnen, als aanvulling op de bijsluiter van de fabrikant. Die informatie is doorgaans al wat overzichtelijker geordend, maar wordt nog niet visueel gepresenteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl