Primoz Roglic op het podium in de Giro
NOS Sport

Sportforum: 'Als Roglic bij Astana had gereden, hadden we er een heel ander idee bij'

Misschien mede door het uitvallen van Tom Dumoulin, maar tot nu toe is er één man die er met kop en schouders boven uitsteekt in de Giro: Primoz Roglic. Zelfs zijn oud-ploegmaat Stef Clement is verbaasd, zo laat hij weten in het Sportforum. "Natuurlijk!"

Na negen dagen koers door het Italiaanse land staat de Sloveen in Nederlandse dienst er uitstekend voor met onder meer twee tijdritzeges en een voorsprong van bijna twee minuten op zijn eerste concurrenten om de eindzege.

De indrukwekkende vorm waarin Roglic verkeert, komt volgens NOS-wielercommentator Gio Lippens niet uit de lucht vallen. "Het verbaast mij niet. Vanaf het moment dat hij in het peloton kwam, is hij langzaam steeds beter gaan rijden."

Lippens haalt aan dat Roglic in de openingstijdrit van de Giro in 2016 in Apeldoorn maar één honderdste langzamer was dan winnaar Tom Dumoulin. "Het jaar erop won hij een etappe in de Tour de France en daarna is hij ronderenner geworden."

'Als Roglic bij Astana had gereden, hadden we er een heel ander idee bij'

Clement maakte de opkomst van Roglic van dichtbij mee. In 2017 en 2018 reden ze samen bij het toenmalige Lotto-Jumbo. "Elke rittenkoers die Roglic dit jaar is gestart, heeft hij gewonnen. Dat zijn geen normale stappen, maar reuzenstappen!"

De oud-renner vraagt zich af waarom de rest niet met Roglic' niveau mee kan. "De kennis lijkt in het hele peloton hetzelfde. Er zijn kleine details die je misschien secondes winst kunnen opleveren, maar geen minuten."

Vraagtekens

En dus plaatst de huidige wieleranalist zijn vraagtekens. "Hij transformeert in vijf jaar tijd van skispringer tot groterondewinnaar. Als deze jongen bij een ploeg als UAE-Emirates, Katusha of Astana had gereden, hadden we met zijn allen een heel ander idee erbij gehad."

Clement steekt voor niemand meer zijn hand in het vuur. "Mijn oud-ploegmakker Jarlinson Pantano, die ik als goede vriend beschouw, gaat ook gewoon nat bij Trek, een ploeg waar we niets van denken. Het is niet zo dat als je bij de ploeg van Richard Plugge fietst, alles koek en ei is."

'Droom Van Bommel was kampioen worden met PSV en snel een stap maken'

Naast wielrennen ging het ook over voetbal. De eredivisie zit erop en dus kan het grote speculeren beginnen: waar ligt de toekomst van sommige spelers en trainers? Bijvoorbeeld die van Ajax en PSV: Erik ten Hag en Mark van Bommel.

"Volgens mij was voor Van Bommel het droomscenario om in zijn eerste seizoen kampioen te worden met PSV en dan gelijk een stap te maken", vertelt VI-journalist Freek Jansen. "Hij is superambitieus als trainer en wil gelijk de top halen."

'Ten Hag blijft'

Jansen denkt wel dat het voor Van Bommel zelf beter is om nog even in Nederland te blijven. De journalist volgt namens zijn werkgever Ajax op de voet en denkt dat Ten Hag in Amsterdam blijft.

"Hij voelt ook een bepaalde drang om te blijven", weet Jansen. "Directeur voetbalzaken Marc Overmars wil hem ook absoluut niet laten gaan en ze zijn in gesprek over een nieuw contract. Dus er zijn de nodige piketpaaltjes geslagen, waardoor hij graag wil blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl