Een tornado in 2017 in Texas
NOS Nieuws

Texas en Oklahoma bereiden zich voor op reeks tornado's

In delen van de Amerikaanse staten Texas en Oklahoma bereiden mensen zich voor op een reeks tornado's die veel schade kunnen aanrichten. Autoriteiten hebben het risico opgeschroefd naar het vijfde en hoogste niveau. De afgelopen drie dagen zijn al 52 tornado's in zeven verschillende Amerikaanse staten gemeld, waaronder Louisiana, Oklahoma en Texas.

De kans dat een inwoner van de bedreigde regio's binnen een gebied van 25 mijl (40 kilometer) wordt getroffen door een tornado is 45 procent. Twee miljoen mensen lopen gevaar.

De laatste keer dat het risico zo hoog was, was op 14 april 2012, waarna in een paar dagen 122 tornado's ontstonden. Daarbij kwamen zes mensen om het leven. Behalve met tornado's zullen waarschijnlijk meer dan 50 miljoen mensen te maken krijgen met extreem weer, zoals hagel, overstromingen en harde windstoten.

Maatregelen

Vanwege het verwachte noodweer worden verschillende voorzorgsmaatregelen genomen. Zo heeft de Amerikaanse luchtmacht een aantal toestellen van een basis naar 'veilige' plekken gebracht. Ook hebben vliegmaatschappijen vluchten geannuleerd. In Oklahoma City zijn alle scholen gesloten vanwege de dreiging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl