1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

Nieuwe verkiezingen Oostenrijk na schandaal met rechts-populisten

Het vertrek van FPÖ-topman Strache heeft het rechts-conservatieve kabinet van Oostenrijk niet kunnen redden. Kanzelier Kurz (ÖVP) heeft president Van der Bellen gevraagd nieuwe verkiezingen uit te schrijven en "wel zo snel mogelijk".

Van der Bellen is daartoe bereid. "We moeten het vertrouwen herstellen, in dit geval met nieuwe verkiezingen", zei hij. Hij en Kurz praten morgen verder.

Video

Strache (FPÖ) trad vandaag af als vicekanselier, omdat hij door een video in opspraak is geraakt. Daarin lijken hij en FPÖ-fractievoorzitter Gudenus zich open te stellen voor corruptie om hun partij aan een verkiezingsoverwinning te helpen.

Voor Kurz is het terugtreden van Strache, en ook het vertrek van Gudenus uit het parlement, niet genoeg. Problemen met de FPÖ brengen Kurz' regering voortdurend in verlegenheid. "Genoeg is genoeg", zei hij. "De FPÖ schaadt het aanzien van ons land." Na gesprekken met de FPÖ denkt hij niet dat de partij bereid is te veranderen. "Dat is meer dan noodzakelijk".

Zwart geld

Op de door Duitse media verspreide video is te zien hoe Strache in 2017 bereid leek te zijn met een duistere Russische investeerder in zee te gaan. Die zou met geld van dubieuze herkomst een meerderheidsaandeel in de belangrijkste krant van Oostenrijk kopen. De krant zou dan in de aanloop naar de verkiezingen positief over de FPÖ moeten schrijven, zodat die partij de grootste zou worden. In ruil zou de investeerder bouwopdrachten krijgen.

Bekijk hier hoe Strache met de 'Russen' onderhandelt:

'Zodra u Kronen Zeitung overneemt, moeten we daar samen over praten'

Strache zei in de video ook dat zeer vermogende personen in het geheim miljoenen in de FPÖ steken. Dat geld gaat niet naar de partij, maar naar een vereniging, zodat het buiten het zicht van de rekenkamer blijft.

Het is niet duidelijk voor wie de vrouw werkte en waarom het voorval nu naar buiten is gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl