NOS Nieuws

Examenleerlingen een dag offline: telefoons weg en computer uit

Examenleerlingen die deelnemen aan het International Baccalaureate-examen Engels moeten vandaag- en morgenochtend offline blijven. De reden: angst voor fraude. Internetten is tot morgenochtend uit den boze, ze mogen niet meer op hun telefoon en de computer moet uit.

Het IB-examen is voor scholieren over de hele wereld hetzelfde en wordt in elke tijdzone op hetzelfde moment afgenomen. In voorgaande jaren kwamen leerlingen in de meivakantie speciaal naar school voor het afleggen van de IB-examens, maar die vallen dit jaar samen met de reguliere examens. Scholen kwamen daardoor in de knel. Voor Nederlandse vwo-scholieren stond vandaag namelijk ook het examen Natuurkunde op het programma, bij havisten werd het examen Biologie afgenomen. Daarom is besloten om in Nederland het IB-examen naar een weekenddag te verplaatsen.

Doordat het tijdstip waarop leerlingen in Nederland het examen maken afwijkt van andere landen in dezelfde tijdszone, bestaat de kans op fraude. Nederlandse leerlingen zouden door scholieren uit België of Frankrijk, die de toets al hebben gemaakt, getipt kunnen worden over de inhoud van het examen.

De kinderen tussen vrijdag- en zaterdagochtend op school laten blijven is lastig. Daarom is voor een andere oplossing gekozen. Na het laatste schriftelijke examen van vandaag werden de scholieren door hun ouders opgehaald van school, vertelt Jelleke Wierdsma, IB-coördinator van het CSG Liudger in Drachten. "Vanaf dat moment ligt de verantwoordelijkheid bij de ouders."

Internetten is sinds vanochtend 7.00 uur niet meer toegestaan. De leerlingen mogen niet meer op hun telefoon en de computer moet uitblijven. Morgenochtend moeten de leerlingen naar school worden gebracht door hun ouders. Om 11.30 begint het tweede deel van het IB-examen.

'Niet ideaal'

Op de school van Wierdsma leggen 21 leerlingen het IB-examen af. De ouders van de scholieren hebben een toestemmingsformulier getekend, waarin afspraken zijn gemaakt. Ze noemt de verschuiving "niet ideaal", maar van irritatie bij ouders en leerlingen op haar school is geen sprake, stelt ze. "Zowel bij leerlingen als ouders lijkt er begrip voor de maatregelen."

De school heeft geen klachten ontvangen. "Dat komt waarschijnlijk doordat het om een relatief korte periode gaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl