ANP

De Amsterdamse politie is "zeer tevreden" met de huldiging van Ajax gisteren op het Museumplein. In totaal werden er volgens de politie 34 mensen aangehouden voor onder meer het gooien van vuurwerk richting het podium, belediging en mishandeling.

Van hen zitten er nog vijf vast.

Tijdens de huldiging werden er 26 aanhoudingen verricht. Afgelopen nacht kwamen daar nog acht bij. "Dat zijn relatief weinig aanhoudingen voor zo'n groot evenement", aldus een politiewoordvoerder.

Bierblikjesinstructie

Dat aanvoerder Matthijs de Ligt en Ajax-directeur Edwin van der Sar enkele bierblikjes opvingen die naar burgemeester Halsema werden gegooid, was volgens politiechef Chris Koers vooraf besproken. "Daarin moeten we Van der Sar en De Ligt een groot compliment geven. De opdracht die we ze van tevoren hadden gegeven, hebben ze uitstekend uitgevoerd", zei hij tegen AT5.

Volgens Koers is iedereen die op het podium stond vooraf geïnstrueerd. "We houden op zo'n dag als gisteren natuurlijk met alles rekening, ook met dit soort dingen. Dus dat soort scenario's bereid je voor met elkaar."

Burgemeester Halsema was blij dat de blikjes werden opgevangen:

Van der Sar en De Ligt vangen biertjes op voor burgemeester Halsema

De gemeente sprak gisteren al van een "geslaagde huldiging" voor Ajax, dat dit seizoen de eerste landstitel in vijf jaar greep en ook de beker won.

Veel maatregelen

Het was voor het eerst sinds 2011 dat Ajax weer werd gehuldigd op het plein in het centrum van de stad. Toen ontaardde de viering van de dertigste landstitel in rellen. De afgelopen jaren werd na het winnen van een titel of beker feestgevierd bij de Johan Cruijff Arena.

Volgens burgemeester Halsema is er geleerd van 2011. Er waren veel maatregelen genomen om de festiviteiten in goede banen te leiden. Zo waren de buurten rond het Museumplein verkeersluw gemaakt, moest iedereen die het huldigingsterrein betrad door poortjes en waren er looproutes uitgestippeld om de publieksstromen te beheersen.

Daarnaast was de relatief vroege aanvang van de huldiging (16.00 uur) volgens de politie belangrijke voor het "feestelijk en rustig" verlopen van de huldiging.

STER reclame