NOS NieuwsAangepast

WhatsApp dicht lek, onbekend aantal mensen gehackt

WhatsApp heeft een lek gedicht waarmee smartphones konden worden gehackt. WhatsApp bevestigt berichten hierover in The Financial Times.

"Als je werd gebeld kon er een virus worden geïnstalleerd. Daar hoefde je niet eens wat van te merken, want als het was gelukt, werd het gesprek weer gewist", vertelt NOS-techredacteur Joost Schellevis.

Als het virus op de telefoon is geïnstalleerd, kan bijvoorbeeld de microfoon van de telefoon worden afgeluisterd, kunnen tekstberichten en documenten op het toestel worden gelezen en foto's worden gewist.

Volgens The Financial Times is de software ontwikkeld door de Israëlische NSO Group. Dit bedrijf is gespecialiseerd in spionagesoftware, die wordt verkocht aan overheden.

WhatsApp zelf zegt dat het er inderdaad sterk op lijkt dat een bedrijf dat met overheden samenwerkt achter de hack zit. Het noemt de aanval "zeer geraffineerd" en heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie erover geïnformeerd, evenals een aantal mensenrechtenorganisaties.

Criminelen en terroristen

Volgens WhatsApp is maar een beperkt aantal gebruikers getroffen, al noemt het bedrijf geen aantallen. Ook Joost Schellevis denkt dat het wel zal meevallen. "Waarschijnlijk zitten overheden hierachter. Die willen op deze manier criminelen of terroristen hacken."

Zondagavond werd een Britse mensenrechtenadvocaat gehackt. Hij zegt tegen The New York Times dat hij argwaan kreeg toen hij via WhatsApp werd gebeld door Zweedse nummers.

De advocaat is betrokken bij een rechtszaak tegen NSO, waarin het bedrijf ervan wordt beschuldigd malware te hebben geleverd om de telefoons van een Saudische activist in Canada en Mexicaanse activisten en journalisten te hacken. NSO benadrukt tegenover The Financial Times dat het nooit zelf telefoons hackt; dat doen inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

WhatsApp heeft inmiddels maatregelen genomen. Gebruikers kunnen een update installeren om te voorkomen dat ze gehackt kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl