Aletta Jorritsma en José Van Veen zijn blij na hun zege in Plovdiv
NOS Sport

Nederlandse roeisters domineren bij WB in Bulgarije

De Nederlandse roei-afvaardiging voor de wereldbekerwedstrijden in het Bulgaarse Plovdiv keert met twee keer goud huiswaarts. De twee-zonder- en vier-zonder-stuurvrouw toonden zich de sterkste in hun finales.

De zege van José van Veen en Aletta Jorritsma in de twee-zonder was verrassend. Het koppel had zich zaterdag nog via de herkansingen als laatste voor de finale geplaatst, maar bleek zondag op het moment suprême de beste van allemaal.

Van Veen en Jorritsma kwamen op alle tussenpunten als eerste door. Bij de finish (na 2 kilometer) hadden ze nog 0,61 over op het Chinese duo Qin Miaomiao en Linlin Guo.

"We hadden een goede start, maar de finish is nooit ons sterkste punt. Gelukkig konden we het volhouden", jubelde Jorritsma na de winst.

Van Veen/Jorritsma behoorde in 2017 en 2018 tot de Holland Acht die respectievelijk zilver en brons won bij de Europese kampioenschappen.

Vier-zonder

De vier-zonder stuurvrouw won met grote overmacht. Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester hadden op de finish meer dan een bootlengte voorsprong op de eerste van drie Amerikaanse boten in de finale.

Later wonnen ook Lisa Scheenaard op de skiff en de Holland Acht goud.

Eremetaal

Zilver was er voor de lichte dubbeltwee (Martine Veldhuis en Ilse Paulis) en de dubbelvier (Roos de Jong, Inge Janssen, Sophie Souwer en Olivia van Rooijen).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl