NOS Voetbal

De Jong hoopt op scenario als in 2016: 'Blijven geloven tot het laatste moment'

Luuk de jong: 'Je moet er altijd in blijven geloven'

8 mei 2016. Die datum spookt deze dagen geregeld door het hoofd van Luuk de Jong. Op die dag, de slotdag van het seizoen 2015/2016, verspeelde Ajax de titel bij De Graafschap en ging PSV, dat kansloos leek, er alsnog met de titel vandoor.

"Ik heb het vaak aangegeven: je moet erin blijven geloven tot het laatste moment", zegt de spits drie jaar na dato, aan de vooravond van de twee beslissende speelronden van dit seizoen. Ajax, op doelsaldo koploper, sluit de competitie woensdag opnieuw af in Doetinchem en speelt zondag eerst thuis tegen FC Utrecht.

Een van de twee

De Jong hoopt van harte dat Ajax in minimaal een van die wedstrijden van de overwinning wordt gehouden. "Het maakt niet uit wie het doet, als een van de twee het maar doet." Zelf gaat PSV zondag op bezoek bij AZ. Drie dagen later ontvangen de Eindhovenaren Heracles in het eigen Philips Stadion.

De Jong had de laatste weken uitgebreid de tijd gehad om naar de concurrentie te kijken. PSV speelde zestien dagen geen officieel duel, terwijl Ajax zijn handen vol had aan de Champions League en de bekerfinale.

"Ik heb veel respect voor de wijze waarop Ajax die wedstrijden heeft gespeeld", uit de topscorer van de eredivisie zijn bewondering. "Ajax is echt gegroeid gedurende het seizoen. Helaas voor ons doen ze het ook in de competitie heel goed."

De Jong houdt alle opties open wat betreft zijn toekomst

Dat PSV in deze fase van de competitie afhankelijk is van Ajax, hebben ze in Eindhoven volledig aan zichzelf te wijten. Drie maanden geleden had het elftal van Mark van Bommel de Amsterdammers, die net hadden verloren bij Heracles, op acht punten kunnen zetten, maar het werden er zes.

"Oh ja, Utrecht-uit", herinnert De Jong zich. Dat duel eindigde in 2-2. "Natuurlijk denk je daar soms aan. Als we die hadden gewonnen, stonden we nu voor op Ajax. Maar we hadden toen ook kunnen verliezen", doelt de spits op zijn gelijkmaker vlak voor tijd.

Strijden

"Het is moeilijk om te zeggen dat we het in bepaalde periodes hebben vergooid. Er zijn soms moeilijke fases in de competitie en daar moet je zo goed mogelijk doorheen proberen te komen. Normaal sta je met 80 punten bovenaan, nu moet je nog strijden."

Een eventueel kampioenschap, het zou zijn vierde betekenen als speler van PSV, heeft geen invloed op De Jongs beslissing over een langer verblijf in Eindhoven. Hij staat er hetzelfde in als in de voorbije transferperiodes.

Het contract van de 28-jarige spits loopt nog twee jaar door. "Ik sta open voor nieuwe dingen, maar ik weet ook heel goed wat ik hier bij PSV heb. Deze speelstijl past bij me; aanvallend voetbal en veel in de zestien komen."

Blijven

De Jong was in het verleden dicht bij transfers naar Bordeaux en Club América in Mexico, maar zag de deals telkens afketsen. "Ik kijk wat er op mij afkomt, maar misschien is het wel gewoon het beste om bij PSV te blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl