Mars in Havana voor homorechten AFP

Homorechtenactivisten hebben in Havana een illegale mars gelopen. Na acht straten werden de ongeveer honderd activisten gestopt door de politie. Een aantal lopers raakte daarbij slaags met agenten en werd gearresteerd.

Het is de tweede betoging die recent door een non-gouvernementele organisatie in de Cubaanse hoofdstad word gehouden. Dat is uitzonderlijk, omdat doorgaans alleen organisaties die gelieerd zijn aan het communistische regime protestmarsen houden. In het verleden werden ongeautoriseerde marsen altijd met veel politie-inzet onderdrukt.

De mars van vanmiddag had geen vergunning gekregen, maar toch tolereerde de politie de activisten een tijdje. Pas bij de beroemde Malecon-boulevard werden ze gestopt.

Toch zijn de lopers tevreden. "Het was een volkomen succes omdat we zo veel mensen bij elkaar kregen ondanks alle verwachtingen dat de regering zich ermee zou bemoeien", zei een 26-jarige activist. "Het is een historisch moment."

Na het lopen van de mars werd een aantal activisten opgepakt door de politie:

Politie grijpt in bij illegale mars van homorechtenactivisten op Cuba

Via sociale media werd alles voor de mars geregeld. De activisten namen het initiatief toen de belangrijkste overheidsinstantie voor homorechten, het centrum voor seksuele educatie, een mars had geannuleerd omdat groepen de instantie lastigvielen.

Cuba heeft na de revolutie in 1959 de lhbti-gemeenschap tientallen jaren onderdrukt. Homoseksuelen werden naar werkkampen gestuurd. Maar de afgelopen jaren zijn er op dit gebied stappen gezet: zo heeft de regering discriminatie van homo's strafbaar gesteld en wordt er regelmatig campagne gevoerd voor homorechten. Een voorstel om het homohuwelijk te legaliseren werd evenwel eerder dit jaar niet meegenomen in een herziening van de grondwet, omdat veel Cubanen hiertegen waren.

STER reclame